Странице

субота, 12. новембар 2016.

Kolač sa makom

Za koru:

  • 2 čaše (od 200 ml) brašna
  • 2 jajeta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 limun (izrendana korica)

Za fil:

  • 300 ml mleka
  • 1,5 čaša mlevenog maka
  • 1/2 čaše griza
  • 1,5 čaša šećera

Priprema

1. Kore: U jednu dublju posudu razbiti jaja, dodati šećer i umutiti. Zatim dodati ulje i mleko, sjediniti, pa ubaciti brašno sa pecivom i koricom od limuna. Dobro sjediniti.
2. Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa. Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni.
3. Dok se peče korica spremamo fil: Mleko sa šećerom staviti da provri. Smanjiti temperaturu i, uz neprestano mešanje, sipati mešavinu maka i griza. Kuvati dok se fil ne zgusne.
4. Izvaditi pleh sa zapečenom koricom, sipati fil, rasporediti ga, pa preko sipati drugu polovinu testa i vratiti da se kolač ispeče. Probati čačkalicom da li je pečen. Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke. Uživajte u ukusu, jer kolač uopšte nije suv, naprotiv sočan je kao da je preliven. Ko voli mak, sigurno će mu se svideti.

Đuveč i hleb - zajedno

Za đuveč:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa (bez kostiju)
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 češnja belog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 kg očišćenog krompira
  • 400 g šampinjona
  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica kurkume
  • voda
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Za hleb:

  • 400 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • ulje

Priprema

1. Đuveč: Meso iseći na kockice, pa ga staviti na zagrejano ulje. Promešati i kada meso promeni boju (pobeli) dodati sitno iseckani crni i beli luk. Pržiti, na tihoj temperaturi, pet minuta. Zatim dodati, krupnije, isečenu šargarepu i posuti sa suvim biljnim začinom i biberom. Promešati i krčkati 10-tak minuta.
2. Krompir iseći na osmine (ili ako je sitniji, na četvrtine), a pečurke na deblje listiće. Dodati u meso, posuti sa kašičicom kurkume (od kada sam u jednom časopisu o zdravoj ishrani pročitala koliko je kurkuma zdrava i da je nazivaju žuto zlato zdravlja, ja koristim priliku, gde gog mogu da je ubacim, a jela sa piletinom su stvorena za ovaj začin), dodati biber, po ukusu, promešati i pržiti vrlo kratko, oko pet minuta.
3. Zatim sipati pasirani paradajz, dodati vode, da tečnost bude 1 cm iznad smese, ubaciti lovor i, na tihoj temperaturi, krčkati, poklopljeno, da se tečnost zgusne. Povremeno promešati. Kada provri probati da li treba jelo dosoliti. Krčkati, oko, pola sata. Tečnost treba da bude, samo malo, ispod ukupne smese.
4. Hleb: Dok se jelo krčka pripremiti hleb. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i razviti ga u dugačak a uži pravougaonik, debljine 0,5 cm.
5
Razvijeno testo premazati uljem, pa ga uviti u rolat.
6. Uvijeni rolat iseći na parčiće, debljine 2 cm (meni je izašlo 17 parčića).
7. Svako isečeno parče testa okrenuti i, vrlo blago, rukom malo pritisnuti.
8. Kuvani đuveč prebaciti u, dobro podmazanu, posudu sa poklopcem, koja će ići u rernu (najboli je pekač). Tečnost, u đuveču, treba da bude, kao što sam naglasila, malo ispod ukupne smese jela.
9. Isečene parčiće hleba poređati preko đuveča u plehu.
10. Poklopiti i staviti, u prethodno zagrejanu, rernu na 180 stepeni, da se peče 40 minuta. Izvaditi i skloniti poklopac.
11. Ostaviti da se malo prohladi, pa hlepčiće kidati i poslužiti sa đuvečom, uz salatu, po želji. Probajte, ukus je fantastičan i, što je jako bitno, u jednom pečenju imate i hleb i glavno jelo.