Странице

понедељак, 14. новембар 2016.

Projice sa suvim mesom

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 2 čaše kisele vode (čaša je od 200 ml)
  • 2 kašike ajvara
  • 1 čaša pšeničnog brašna i 1 čaša kukuruznog brašna
  • 1/2 čaše kukuruznog griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g suvog mesa
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kisela krastavčića
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja

Priprema

1. Suvo meso i krastavčiće sitno iseckati. Kačkavalj krupno izrendati. U odgovarajućoj posudi razbiti jaja i, sa dodatkom soli, umutiti mikserom. Dodati kiselu vodu, ulje i ajvar pa promešati. Zatim dodati obe vrste brašna, griz, kao i pecivo. Sjediniti. Na kraju dodati iseckano suvo meso i krastavčiće, kao i izrendani kačkavalj. Varjačom dobro promešati i sipati u podmazane kalupe za mafine.
2. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C. Uživajte u ukusu.

Lešnik torta

Za korice:

  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 40 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 20 žumanaca
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 100 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice šlag krema od vanile

I još:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 2 kašičice jake crne kafe
  • 150 g prepečenih, mlevenih, lešnika

Za ukrašavanje torte:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • sok od kupina

Priprema

1. Ovu tortu sam pravila dragoj prijateljici, za svadbu njenom mlađem sinu.
2. Korice: Za jednu koricu je potrebno - 5 belanaca, 5 kašika šećera, 10 kašika mlevenih, pečenih, lešnika, 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati mlevene lešnike, pa sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. Ubaciti mešavinu brašna i peciva i sjediniti (isto najmanjom brzinom na mikseru, nisam mešala testo kašikom i korice su ispale odlično).
3. Uzeti pleh. vel. 37x27 cm, pa dno prekriti pek papirom. Stranice pleha i postavljeni papir premazati uljem, pa sipati umućenu smesu, za tortu. Staviti da se peče, u prethodno ugrejanoj rerni, na 160 stepeni. Na isti način umutiti i ostale tri korice (ukupno ima četiri korica). Pečene korice vaditi zajedno sa papirom, odlepiti ih od papira, dok su vruće i slagati ih (sa papirom) jednu preko druge i pokrivati krpom.
4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti za rastvaranje brašna i pudinga, oko 150 ml mleka, a ostalo mleko staviti da provri. Žumanca staviti u, dublju i veću, posudu, pa ih penasto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati rastvoreni puding i brašno, pa sjediniti. Kada mleko provri, polako ga sipati u umućena žumanca, uz neprestano mešanje kašikom. Vratiti ponovo smesu na šporet i skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Kada se krem ohladio sjediniti ga sa penaso umućenim puterom i šećerom u prahu. Posebno umutiti krem šlag od vanile, pa ga dodati u umućenu smesu. Krem podeliti na tri dela. U prvi deo krema dodati, na pari, otopljenu čokoladu, u drugi deo krema dodati dve kašičice kafe, a u treći deo dodati mlevene lešnike.
6. Redosled ređanja kora: Korica - fil sa čokoladom - korica - fil sa lešnicima - korica - fil sa kafom - korica. Ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa je premazati umućenom slatkom pavlakom i ukrasiti po želji. Pošto sam želela da dobijem bledo ljubičastu boju, u pavlaku sam dodala malo soka od kupina i dobila se fantastična boja.

Pileće ćufte punjene sirom

Potrebno je:

  • 600 g mlevenog, belog, pilećeg mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašičice slatke aleve paprike
  • 1 kašičica ljute aleve paprike
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • suvi biljni začin
  • biber
  • prezle
  • ulje
  • 2 parčeta starog hleba (sredina hleba)

I još:

  • 200 g Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira

Za pohovanje:

  • 2 jajeta
  • brašno
  • prezle

Priprema

1. Crni i beli luk iseckati sitno. Hleb naliti sa malo mleka i ostaviti da odstoji oko deset minuta. U vanglicu staviti mleveno meso, pa dodati iseckani crni i beli luk, obe vrste aleve paprike, tri kašike ulja, dobro isceđeni hleb, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, suvi biljni začin i biber, po ukusu. Zamesiti meso, prezle dodavati, po potrebi, da se dobije masa od koje mogu da se formiraju ćufte.
2. Ruke navlažiti vodom i kašikom (koju takođe treba umočiti u vodu) uzimati pripremljeno meso i stavljati ga na dlan ruke. Malo ga raspljeskati, staviti kašičicu Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira i rukom formirati ćuftu. Tako uraditi i sa preostalim mesom.
3. Smesa za pohovanje: U jednu činiju razbiti dva jajeta i umutiti viljuškom. U drugu činiju staviti brašno, a u treću prezle.
4. Pripremljene ćufte prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u zagrejanom ulju, dok ne dobiju lepu, rumenu boju. Pržene stavljati na papirnu salvetu, da papir upije višak masnoće. Poslužiti sa prilogom, po želji. Jako su ukusne i kada se ohlade.