Странице

уторак, 15. новембар 2016.

Pita sa heljdinim korama

Potrebno je:

  • 1 pakovanje heljdinih kora za pitu
  • 1/2 kg šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1/2 kg sira
  • 4 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ulje
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Crni luk iseckati sitno. Šampinjone iseckati na listiće. Na malo ulja staviti da se dinsta iseckani luk. Na pola prženja dodati iseckane pečurke, posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu i dinstati dok ispari voda, koju pečurke puste. Staviti da se ohladi.
2. Sir staviti u dublju posudu (ja koristim sitan sir, a ako koristite sir u parčićima, samo ga izmrvite), dodati jaja, pecivo i ako je sir neslan, malo soli. Pripremiti ulje za premazivanje kora.
3. Znači, to je sve što se tiče fila.
4. Uzeti jednu koru, poprskati je uljem i naneti malo fila od sira.
5. Poklopiti drugom korom, poprskati je uljem, naneti deo fila sa pečurkama i po malo staviti i fil sa sirom.
6. Uviti kore u rolat.
7. Tako uraditi dok ima fila i kora. Rolate poređati u podmazani pleh. Ostaviti jednu kašiku fila od sira, dodati malo ulja i time premazati poređane rolate.
8. Rernu ugrejati na 190 C i staviti pitu da se peče. Kada počne da rumeni smanjiti na 170 C i ispeći pitu dok ne dobije lepu, rumenu boju.
9. Ispečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Zatim je iseći i poslužiti. Pita je jako ukusna i ako vam ostane za naredni dan.

Baklava sa višnjama

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za baklavu

Za fil:

  • 1 kg neočišćenih višanja
  • 200 ml jogurta
  • 1,5 čaša (od 180 ml) šećera
  • 1,5 čaša griza
  • 1,5 čaša ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Sirup za prelivanje baklave:

  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše vode

I još:

  • ulje

Priprema

1. Fil: Izvaditi višnjama koštice. U dublju posudu staviti jogurt, griz, šećer i pecivo, pa dobro promešati. Sipati ulje i mešati (malo duže), dok se ulje, potpuno, ne sjedini sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati višnje i promešati (višnjama izvaditi koštice i staviti ih u cetku, da se dobro iscede).
2. Uzeti pleh, vel. 40x23 cm (unutrašnje mere) i podmazati uljem. Kore (trebaće 15 komada kora) iseći prema veličini pleha, gde će se peći. Kore podeliti na pet mesta po tri kore. Složiti, u pleh, tri kore, jednu preko druge. Ne premazivati ih uljem. Fil podeliti na četiri dela, pa prvi deo rasporediti preko složenih kora.
3. Nastaviti sa ređanjem kora i fila. Zadnje ostaju tri kore, koje treba, takođe, složiti i premazati uljem. Baklavu iseći na kocke. Staviti je da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup za prelivanje baklave: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta. Ispečenu baklavu, još jedanput, nožem zaseći preko isečenih ivica. Hladnu baklavu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da se ohladi i da kore upiju sirup.
6. Baklavu poslužiti dobro ohlađenu (iz frižidera).
Savet:
Isečene delove od kora (kada se kore seku zbog veličine pleha) podeliti na četiri dela, pa svaki deo stavljati preko tri kore, koje su već stavljene u pleh, pa fil - tri kore, isečene kore - fil...

Riba obložena slaninom

Potrebno je:

  • 1 kg fileta oslića (ili ribe po vašem izboru)
  • 200 g tanko sečene mesnate slanine
  • začin za ribu (kupuje se gotov)
  • kukuruzni griz

Priprema

1. Ribu odmrznuti i kuhinjskim papirom dobro upiti vodu. Posuti je začinom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Svaki filet ribe iseći po dužini, na pola, pa svaku dobijenu polovinu iseći još na pola
2. Dobijene parčiće uvaljati u kukuruzni griz.
3. Slaninica, ako je široka, takođe je preseći na pola, po dužini. Parče ribe umotati u slaninu...
4. ...tako uraditi sa svim parčićima ribe.
5. Staviti da se prži, u dubljem ulju. Prženu ribu vaditi na kuhinjski papir, da bi se odstranio višak masnoće. Poslužiti toplo, uz prilog po želji.