Странице

четвртак, 17. новембар 2016.

Štrudle sa makom i plazmom

Testo:

  • 800 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike meda
  • 2 kašičice soli
  • 3 jajeta
  • 1 kockica kvasca

Fil sa plazmom:

  • 200 g šećera
  • 300 ml mleka
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 150 g mlevene plazme

Fil sa makom:

  • 300 g mlevenog maka
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 1 jaje

... i još:

  • džem, po izboru

Priprema

1. Zagrejati mešavinu vode i mleka, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, so, med, ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo mesiti, uz dodavanje po malo brašna, dok ne postane elastično i prestane da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da poraste.
3. Fil sa plazmom: Šećer stavimo u šerpu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije braon boju, preliti ga sa vrućim mlekom i kuvati da se grudvice šećera otope. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre i ubaciti mlevenu plazmu i mlevene lešnike. Dobro promešati, da se masa lepo sjedini. Ostaviti da se ohladi.
4. Fil sa makom: U mleko sipati šećer, dodati mleveni mak i staviti na vatru. Kuvati, na tihoj temperaturi 15 minuta. Skloniti i ubaciti mlevene orahe, pa dobro promešati ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil ubaciti jedno jaje i dobro sjediniti. Ako fil bude ređi (za premazivanje) dodati malo prezli.
5. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
6. Uzeti jednu polovinu testa i razviti veći pravougaonik, Testo premazati sa džemom,po izboru, u tankom sloju i naneti fil sa plazmom. Fil rasporediti po celoj kori. Premazanu koru uviti u rolat i prebaciti u, dobro podmazan (ili prekriven pek papirom), pleh.
7. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, samo sada nanosimo fil sa makom.
8. Poređane štrudle ostavimo da odmore, dok se ugreje rerna, na 180 stepeni. Kada se rerna ugrejala štrudle premažemo mešavinom žumanceta i malo mleka i stavimo da se peku.
9. Kada počnu da rumene temperaturu smanjimo na 160 stepeni i peći dok ne dobiju rumeno zlatnu boju. Ako treba testo prekriti folijom, da ne izgori. Probati čačkalicom da li je pečeno.
10. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčiće.

Čokoladna kraljica

Korica:

  • 6 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenog keksa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 100 g Menaž čokolade
  • 150 g maslaca
  • 120 g šlag krema od čokolade
  • 200 ml mleka
  • 2 kesice vanil šećera

...i još:

  • 150 g čokoladnog keksa sa ukusom mente
  • 1 kesica čokoladnog šlag krema
  • 1/2 kesice belog šlag krema
  • 120 ml mleka

Priprema

1. Prvo pripremiti fil: Žumanca umutiti sa šećerom, dok se ne dobije bela, penasta smesa. Staviti na paru i kuvati, dok se žumanca malo zgusnu, oko pet minuta. Ubaciti, izlomljenu, čokoladu i skuvati krem. Skuvani krem ostaviti da se ohladi.
2. Maslac umutiti penasto sa vanil šećerom. Skuvani (i ohlađeni) krem stavljati kašiku, po kašiku u umućeni maslac i dobro sjediniti.
3. Šlag krem od čokolade umutiti sa hladnim mlekom i, takođe, kašiku po kašiku dodavati u fil i mikserom sve sjediniti. Napravljeni fil ostaviti u frižider, dok se sprema korica.
4. Korica: Belanca staviti u vanglicu i čvrsto umutiti. Dodavati, po malo, šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. U jednoj posudi pomešati brašno, mlevene orahe, mleveni keks i prašak za pecivo. Tako pripremljenu mešavinu sipati u belanca, pa žicom za mućenje sjediniti, podižući smesu od dna naviše. Kalup sa obručem, vel. 26 cm, obložiti pek papirom, pa sipati umućenu smesu.
5. Staviti koricu da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru izvaditi i ostaviti, u kalupu, da se ohladi.
6. Ohlađenu koru, polako, pomoću dugačkog noža odvojiti od pek papira, pa je preseći na pola.
7. Sada uzeti kalup, vel. 24 cm (pošto kora sa belancima se, prilikom pečenja, smanji) i u njega staviti jednu koricu. preko korice sipati pola fila i ravnomerno rasporediti. Donju stranu čokoladnog keksa, malo potopiti u toplo mleko, pa svaki keks preseći na pola. Preko fila rasporediti isečeni keks.
8. Zatim staviti drugu koricu, preko nje staviti pek papir i malo je pritisnuti. Na kraju sipati ostatak fila i ravnomerno ga rasporediti.
9. Da se ne bi čekalo da torta odstoji preko noći u fižideru, staviti je u zamrzivač, na četiri sata. Izvaditi tortu, nožem preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
10. Umutiti čokolani i beli šlag, pa ukrasiti tortu, po želji. Iseći parče i uživati u ukusu.

Piletina sa kokosom

Potrebno je:

  • 600 g pilećeg belog mesa
  • biozačin
  • biber
  • aleva paprika

Smesa za pohovanje:

  • 100 g kokosovog brašna
  • 2 jaja
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica karija
  • brašno

Priprema

1. Pileće belo meso iseći na tanke šnicle. Svako parče mesa posuti biozačinom, biberom i alevom paprikom (količina začina po ukusu).
2. Smesa za pohovanje: U jedan, dublji, tanjir staviti kokos, alevu papriku i kari. Dobro sjediniti. U drugi tanjir razbiti jaja i viljuškom ih umutiti, a u treći tanjir staviti brašno.
3. Svaku šniclu pilećeg mesa uvaljati prvo u brašno, zatim u jaja i na kraju u kokosovo brašno (sa mešavinom). Staviti da se prži u zagrejanom ulju.
4. Pržene šnicle izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti uz pečene krompire i uz sos za pohovanu piletinu.