Странице

недеља, 20. новембар 2016.

Voćna sutlijaš torta

Za koricu:

  • 160 g mlevenih, lešnik, napolitanki
  • 100 g mlevene plazme
  • 60 g mlevene, crne, čokolade
  • 150 g rastopljenog maslaca

Za sutlijaš:

  • 200 g pirinča
  • 800 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 110 g šećera

Voćni fil:

  • 300 g višanja (očišćenih)
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 100 ml vode

I još:

  • 450 ml slatke pavlake
  • 1 kesica želatina
  • cimet

Priprema

1. Korica: U dublju posudu staviti mlevene napolitanke, keks i čokoladu, pa promešati, da se sastojci sjedine. Sipati rastopljeni maslac i, rukom, zamesiti smesu. Uzeti kalup sa obručem, vel 21 cm, pa stranice obložiti providnom folijom. Dno premazati uljem i, rukom, formirati koricu. Ostaviti na stranu (ne mora u frižider).
2. Sutlijaš: U dublju posudu sipati vodu i mleko, pa staviti da provri. Pirinač dobro isprati. Staviti pirinač u prokuvano mleko i, uz postepeno mešanje, skuvati sutlijaš. Pri kraju kuvanja dodati šećer. Kuvati dok ne ostane samo malo tečnosti. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag. Dodati pripremljeni želatin (želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja) i, mikserom, sjediniti. Zatim, malo po malo, dodavati ohlađeni sutlijaš i sjediniti mikserom. Umućeni krem podeliti na pola. Polovinu fila staviti u kalup, preko korice i ravnomerno rasporediti. Ostaviti u frižider, dok se sprema voćni fil.
4. Voćni fil: Višnje odmrznuti, dobro ocediti, pa staviti u blender i izmiksati. Treba da bude 400 ml smese od višanja. Ako treba doliti malo soka, koji je ostao od ceđenja višanja. Izmiksane višnje staviti da provre. U provrelo dodati šećer i mešati da se šećer rastopi. Gustin razmutiti u 100 ml vode, pa sipati u višnje i skuvati gusti krem. Krem skloniti sa šporeta i odvojiti tri kašike (za površinu torte). Izvaditi kalup sa filom iz frižidera i preko sipati, malo, prohlađeni krem.
5. Poravnati, pa preko višanja sipati, drugu polovinu, sutlijaša. Poravnati površinu i kašičicom naneti voćni fil, koji smo odvojili. Na kraju, cetkom za čaj, posuti po celoj površini torte cimet.
6. Ostaviti tortu, preko noći, u frižider. Sutradan izvaditi kalup, skloniti obruč, pažljivo skinuti providnu foliju i tortu staviti na plato za posluženje.
7. Isecite, jedno veliko, parče torte i uživajte u predivnom ukusu.

Svinjsko meso u pivu

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjse krtine od buta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 250 g graška (zamrznut)
  • 250 g šampinjona
  • 1 veći, sveži, paradajz
  • 1 manja tikvica
  • 2 sveže paprike
  • 1 ljuta papričica, sveža
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/2 manjeg korena celera
  • 1/2 kg krompira
  • 1/2 l piva
  • biozačin
  • biber
  • 1 kašičica origana
  • 2 kašičice aleve paprike
  • ulje

Priprema

1. Meso iseći na manje kockice. Crni luk iseći na krugove i staviti da se dinsta, zajedno sa mesom. Posuti biozačinom, promešati i dinstati na tihoj vatri. Meso dinstati dok se ne pripremi povrće.
2. Dok se meso dinsta, seckamo povrće. Koren peršuna i celera iseći na kockice. Šargarepu iseći na krugove. Tikvicu iseći na manje komade. Papriku iseći na deblje trake. Sve staviti u jednu dublju posudu, pa dodati, zamrznuti, grašak. Beli luk iseći sitno. Šampinjone iseći na deblje listove. Paradajz oljuštiti, pa iseći na kockice, a krompir iseći na četvrtine.
3. Dublji pleh podmazati uljem, pa sipati dinstano meso sa lukom. Staviti svo pripremljeno povrće, posuti biozačinom i biberom (po ukusu), kao i alevom paprikom. Sve dobro promešati da se masa sjedini.
4. Preliti sa pola litra piva, pokriti folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, 1 sat i 15 minuta.
6. Posle datog vremena izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti pleh u rernu, da se jelo zapeče.
7. Poslužiti sa salatom, po izboru.