Странице

уторак, 22. новембар 2016.

Domaći kubeti

Potrebno je:

  • 1/2 vekne starog hleba
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 30 ml suncokretovog ulja
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1/2 kašičice suvog biljnog začina

Priprema

1. Hleb iseckati na sitnije kockice.
2. Pleh obložiti pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 170 C. U odgovarajuću posudu staviti obe vrste ulja i dodati sve navedene začine (vi dodajte začine koje volite). Mešati da se sve sjedini. Iseckani hleb izručiti u pleh i kašičicom preliti svako parče.
3. Staviti da se peče. Čim blago porumeni, gotovo je. Izvadite, prohladite i uživajte u grickanju.

Neskvik torta

Kora:

  • 300 g pti-ber keksa, sa maslacem
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 4 kašike neskvika (u prahu)
  • 150 g rastopljenog putera
  • sok od pomorandže

Fil:

  • 700 g sitnog sira (neslanog)
  • 450 g Ella krem sira
  • 300 g šećera u prahu
  • 5 kašika neskvika
  • 300 g višanja
  • 2 kesice želatina

Glazura:

  • 250 g Menaž čokolade
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema

1. U dublju posudu staviti mleveni keks, pa dodati mlevene lešnike, šećer u prahu, neskvik i rastopljeni puter. Dobro promešati, pa sa sokom od pomorandže zamesiti, da se dobije smesa, od koje može da se oblikuje korica.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel.26cm, pa stranice obložiti samolepljivom folijom.
3. Fil: U vanglicu staviti sitan sir, neskvik i šećer u prahu, pa mikserom umutiti. Dodati krem sir i sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu, sa pakovanja, a višnje dobro ocediti.
4. U umućeni fil dodati pripremljeni želatin i sjediniti mikserom. Na kraju ubaciti višnje, pa kašikom sjediniti.
5. U kalupu formirati koricu, pa preko sipati umućeni fil. Poravnati i ostaviti u frižider, dok se sprema glazura.
6. Glazura: Čokoladu iseckati na kockice i staviti je u, dublju, šerpicu. U drugu šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti je na vatru da se greje, do tačke ključanja (ne sme da provri!). Vrelu pavlaku sipati preko izlomljene čokolade, pa žicom za mućenje dobro umutiti, dok se čokolada ne rastopi.
7. Glazuru sipati preko napravljene torte i ostaviti tortu u frižider, preko noći. Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera, skinuti obruč, skloniti foliju i tortu staviti na plato za služenje.
8. Isečite veće parče i uživajte u njegovom ukusu.

Đuveč sa junećim mesom

Potrebno je:

  • 600 g junećeg mesa, bez kostiju
  • 1/2 kg krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 ljuta paprika
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 veća češnja belog luka
  • 1/2 šolje (od 200 ml) pirinča
  • 200 g šampinjona
  • 1 list lovora
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 vezice peršuna
  • biozačin
  • biber
  • 2 kašičice aleve paprike

Priprema

1. Meso iseckati na kockice i staviti, na malo ulja, da se dinsta. Prilikom dinstanja dolivati po malo vode. Kada meso bude polumekano, dodati šargarepu isečenu na krugove, sitno iseckanu ljutu papriku, oljušten paradajz, isečen na kockice, šampinjone isečene na lističe i krompir isečen na krupnije kocke. Ubaciti i lorber.
2. Kada prokuva dodati pirinač, posuti biozačinom i biberom, po ukusu, i nastaviti da se kuva, na tihoj vatri.
3. Crni i beli luk iseckati sitno i na ulju ga ispržiti. Dodati alevu papriku, izmešati i sipati zapršku u đuveč, kada pirinač bude skuvan.
4. Uključiti rernu da se ugreje na 190 stepeni. Probati đuveč i ako treba dosoliti ga. Uzeti odgovarajuću posudu, podmazati je i u nju izručiti đuveč. Po površini posuti iseckanim peršunom. Staviti da se zapeče. Poslužiti sa salatom, po izboru.