Странице

среда, 23. новембар 2016.

Kiflice sa bundevom

Za testo:

  • 800 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 270 g pirea od bundeve
  • 120 ml mleka
  • 80 ml ulja
  • 80 ml jogurta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika šećera

...i još:

  • viršle
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike mleka
  • miks semenki

Priprema

1. Bundevu iseckati na kocke, skuvati, dobro ocediti i, viljuškom, izgnječiti da se dobije kašasta smesa.
2. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, ulje, jogurt, pire od bundeve i pripremljen kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti dok ne prestane da se lepi za ruke (uz dodavanje, vrlo malo, brašna). Umešeno testo ostaviti da uskisne. Uskislo testo još jedanput premesiti i ostaviti da još, jedanput, uskisne.
3. Kada testo i po drugi put naraste prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na šest jufkica.
4. Jufkice razvijati u krug, debljine 2-3 mm i iseći ih na osam trouglova. Na svaki trougao testa staviti po jedan deo isečene viršle i umotati kiflicu.
5. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Poređane kiflice ostaviti da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih posuti semenkama.
6. Staviti kiflice da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada kiflice porumene izvaditi ih i prekriti kuhinjskom krpom, da se prohlade, pa ih poslužiti.

Baklava sa jabukama

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora, za baklavu

Fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 limuna (sok)
  • 100 g mlevene plazme
  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 g suvog grožđa
  • 5 kašika griza

Sirup:

  • 700 g šećera
  • 700 ml vode
  • 2 kesice vanil šećera, sa ukusom ruma

...i još:

  • 250 g margarina sa ukusom čokolade
  • i pomirandže

Priprema

1. Probajte jedan, sasvim, novi ukus baklave. Za ovu baklavu potrebni su, sledeći, sastojci - tanke kore za baklavu, kisele, izrendane, jabuke, mlevena plazma, suvo grožđe, iseckana čokolada, griz, vanil šećer, sa ukusom ruma i margarin sa ukusom čokolade i pomorandže.
2. Jabuke očistiti, krupno izrendati i preliti sa sokom od pola limuna (da jabuke ne potamne). Posuti ih sa kašikom šećera, promešati i ostaviti, da odstoje, 10-ak minuta, da jabuke otpuste sok. Zatim jabuke dobro, rukom, iscediti i staviti ih u dublju posudu. Dodati griz, mlevenu plazmu, suvo grožđe i iseckanu čokoladu. Varjačom sve dobro sjediniti. Uzeti jednu koru, staviti je na radnu površinu i presaviti je na pola (sa uže strane). Na početku kore staviti jedan deo fila, pa koru, čvrsto, uviti u rolat.
3. Uvijeni rolatić staviti u pleh. Nastaviti sa filovanjem rolata, dok ima kora i fila (meni je izašlo 13 rolatića). Poređane rolate iseći na parčiće, po želji. Margarin staviti da se, potpuno, rastopi. Sa vrelim margarinom preliti (kašikom) isečenu baklavu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečenu baklavu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
5. Sirup: Šećer i vodu staviti u dublju posudu i staviti na vatru, da provri. Kada, tečnost, provri smanjiti temperaturu i, na tihoj vatri, kuvati 15 minuta (na mom šporetu, na skali od 1-1,5-2-2,5-3, ja sam kuvala na 1,5). Posle 15 minuta skloniti sirup sa šporeta, dodati rum šećer, promešati i preliti, hladnu, baklavu. Ostaviti da baklava upije sirup, pa poslužiti. Najbolje bi bilo baklavu ostaviti preko noći, pa narednog dana poslužiti. Međutim, moja deca nisu mogla da čekaju toliko, pa se kod nas baklava jela još dok je bila topla, sa ocenom da je odlična.

Pečena carska rebra sa krompirima

Potrebno je:

  • 1,5 kg svežih, carskih, rebara
  • 2 kašike vorčester sosa
  • 1 kašika kari sosa
  • 2 kašike gustog jogurta
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 2 kašike ulja
  • 1/3 kašičice crnog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašika paradajz pirea

...i još:

  • 1 kg krompira
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašičice aleve paprike
  • mast
  • belo vino
  • voda

Priprema

1. Carska rebra iseći na parčiće po želji. U dublju posudu staviti vorčester sos, kari sos, jogurt, senf, ulje, biber, suvi biljni začin i paradajz pire. Sve sastojke dobro sjediniti, viljuškom. Svako parče mesa dobro premazati sa marinadom i ostaviti, u frižider, da odstoji pola sata.
2. Krompir iseći na osmine i staviti ga u vanglicu. Posuti ga sa suvim biljnim začinom, biberom, kurkumom i alevom paprikom. Promešati, da svako parče krompira bude obavijeno začinima.
3. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Uzeti odgovarajuću posudu sa poklopcem, koja može da ide u rernu (ja sam koristila pekač), pa u nju izručiti pripremljeni krompir. Rasporediti ga, ravnomerno, po dnu posude. Pomešati istu količinu belog vina i vrele vode, pa sipati sa strane krompira (ne prelivati preko krompira). Tečnost treba da bude 1 cm ispod krompira.
4. Preko krompira poređati meso iz marinade, a preko svakog parčeta mesa staviti po pola kašičice masti. Poklopiti posudu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni.
5. Jelo peći 1,5 sat, od momenta kada tečnost, koja je sipana pored krompira, provri. Nije potrebno da se sklanja poklopac, jer jelo dobije lepu, rumenu boji i ispod poklopca. Poslužiti sa salatom, po želji.