Странице

субота, 26. новембар 2016.

Pita sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora

Fil:

  • 1/2 kg sira

Preliv 1:

  • 200 ml ulja

Preliv 2:

  • 4 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kisele vode

Priprema

1. Dublju šerpu, vel. 28cm, dobro podmazati (ja sam na dno stavila pek papir). Kore podeliti na tri dela, samo jednu koru odvojiti, na stranu.
2. Sir staviti u odgovarajuću posudu i izmrviti ga (ili koristiti sitan sir, ali tada dodati i soli, po ukusu). U šerpu staviti 1/3 zgužvanih kora, pa pola izmrvljenog sira, opet 1/3 kora, ostatak sira, zadnja 1/3 kora i pokriti sa izdvojenom korom.
3. Složenu pitu iseći na parčiće (prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na pola).
4. Za preliv 1, zagrejati dobro ulje, pa preliti između isečenih parčića i preko pite.
5. Za preliv 2, umutiti jaja žicom za mućenje, pa dodati mleko i kiselu vodu, preliti preko pite, između parčića i po ivicama.
6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Čim počne da rumeni smanjiti na 170 stepeni i ispeći pitu, do kraja. Kada dobro porumeni isključiti šporet i ostaviti pitu u rerni, još 10 minuta. Izvaditi šerpu iz rerne, pokriti je krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
7. Iseći pitu na parčiće i poslužiti.

Čokoladni kolač sa bananama

Kora:

  • 380 g brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice soli
  • 4 jajeta
  • 900 g dobro zrelih banana
  • 240 ml jogurta
  • 50 g meda
  • 140 g šećera
  • 60 ml ulja
  • 100 g Menaž čokolade

Glazura:

  • 130 g Menaž čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 40 g putera

Priprema

1. Uključiti rernu da se zagreje na 170 stepeni. U dublju posudu staviti brašno, kakao, pecivo i so. Dodati Menaž čokoladu, isečenu na kockice. Promešati da se sastojci sjedine.
2. Banane izgnječiti viljuškom i napraviti pire od njih (mogu da ostanu i krupniji komadići). Izgnječene banane staviti u dublju posudu, pa dodati jogurt, ulje, šećer, med i jaja, koja se samo viljuškom sjedine. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke.
3. U smesu sa brašnom dodati mokre sastojke i dobro ih sjediniti žicom za mućenje.
4. Dno kalupa, vel. 35x20 cm, obložiti pek papirom. Uljem premazati pek papir i stranice kalupa. U tako pripremljen kalup izručiti testo, poravnati ga, pa staviti da se peče.
5. Pečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu koru prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti koru u pleh, ali tako da strana koja je bila dole sada bude na površini (zato što je ravna i glazura će lepo da se rasporedi).
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti izlomljenu Menaž i mlečnu čokoladu, kao i iseckani puter. U drugu šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti da se zagreje do tačke ključanja (ne sme da provri). Ugrejanu slatku pavlaku sipati preko čokolade i putera i mešati da se sastojci otope i dobro sjedine.
7. Kada čokoladna smesa postane glatka preliti je preko kolača, malo prohladiti, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne.
8. Kolač iseći, po izboru, na kocke ili trouglove i poslužiti ga sa sladoledom.

Sendviči iz rerne

Potrebno je:

  • 6 kriški hleba
  • 1 jaje
  • 1 kisela pavlaka
  • 150 g iseckanog suhomesnatog (po izboru)
  • 150 g krupno izrendanog kačkavalja
  • 1 paradajz iseckan na kockice
  • 1/2 vezice iseckanog peršuna
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/3 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica origane

Priprema

1. Veliki pleh pokriti pek papirom. Po njemu rasporediti isečeni hleb.
2. U odgovarajuću, dublju, posudu razbiti jaje, ubaciti pavlaku, pa žicom za mućenje sjediniti. Dodati iseckano suhomesnato, iseckani paradajz (malo ga ocediti od vode, koju pusti prilikom sečenja), izrendani kačkavalj i iseckani peršun. Posuti sa začinima, pa sve dobro sjediniti.
3. Na svako parče hleba obilno naneti pripremljenu smesu. Staviti da se peče, u prethodno zagrelanoj rerni, na 200 C, dok blago porumeni.
4. Izvaditi iz rerne, sačekati (ako možete da izdržite) 2-3 minuta, da se malo prohladi, pa navalite.