Странице

понедељак, 28. новембар 2016.

Gibanica sa kačkavaljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za pitu

Fil:

  • 1/2 kg sira
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • so
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g izrendanog kačkavalja

Priprema

1. Uzeti, dublju, šerpu (vel. 28 cm) i na dno staviti pek papir a ivice dobro namazati margarinom. 4 kore stavi u šerpu, ali tako da jedan deo, kora, ostane izvan šerpe, . Kore poprskati uljem.
2. Ostale kore (ne odvajati ih) iseći na uže trake, pa svaku isečenu traku kora preseći na pola.
3. Za fil umutiti dobro jaja, pa dodati kiselu pavlaku, jogurt, ulje, izmrvljeni sir (ili sitan sir), pecivo i so, po ukusu. U tako pripremljen fil ubacati, po malo, isečene kore, pa ih rukom sjediniti sa filom, vodeći računa da se ne zalepe, jedna za drugu. Tako uraditi sve dok ima kora.
4. Pripremljeni fil izručiti u šerpu, preko kora.
5. Fil, kašikom, ravnomerno rasporediti, pa pokriti celu pitu sa korama koje su bile izvan šerpe.
6. Pitu zaliti pavlakom za kuvanje, pa preko posuti sa izrendanim kačkavaljem.
7. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Peći dok pita ne dobije zlatno rumenu boju. Izvaditi šerpu iz rerne...
8. Izvaditi šerpu iz rerne i ostaviti 15-ak minuta da se prohladi. Zatim je, pomoću pek papira (na kome se pekla) izvaditi iz šerpe. Poslužiti uz jogurt, kiselo mleko...

Karamel kolač

Za koru:

  • 200 g brašna
  • 50 g lešnika
  • 50 g kakaoa
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 110 g putera
  • 1 jaje
  • 2 kašike hladne vode

Za fil:

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml slatke pavlake
  • 70 g putera

Za glazuru:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje

Priprema

1. Da vas ne buni što sam ga nazvala kolač. Ovaj desert, u stvari, i jeste kolač, ali meni je bio lepši da ga pripremim u okruglom kalupu, pa ga sečite na tanje komade.
2. Kora: U vanglicu staviti brašno, mlevene (prethodno ispečene) lešnike, so, kakao i omekšali puter, iseckan na kockice.
3. Viljuškom dobro sjediniti sastojke, pa dodati jaje i hladnu vodu.
4. Rukom zamesiti smesu, dobro sjediniti i napraviti loptu, od testa.
5. Pripremljeno testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider, na 30 minuta.
6. Uzeti kalup, vel. 24 cm, pa ga prekriti pek papirom ( evo kako će te  kalup prekriti pek papirom, bez muke - naime, pek papir, dužina koja je potrebna, zgužvajte u ruci i potopite pod mlazom hladne vode. Mokar papir ispravite i stavite između dve kuhinjske krpe, da se otklone kapljice vode. Tako pripremljen papir možete, bez ikakvih problema, koristiti za oblaganje posuda za pečenje).
7. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na providnu foliju (duže isečenu). Prekriti folijom i, oklagijom, polako razvući koru, da bude veće od prečnika kalupa. Staviti koru preko kalupa (pomoću folije je prebaciti) i izvući ivice, da budu 4 cm visine.
8. Dno kore izbockati viljuškom, prekriti pek papirom i preko papira staviti pasulj (da bi se kora ravno ispekla).
9. Kalup sa korom staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni, da se peče 15 minuta. Posle 15 minuta izvaditi kalup iz rerne, skloniti papir sa pasuljem i vratiti u rernu, da se peče još 10 minuta.
10. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, u kalupu. Zatim skinuto obruč, skloniti pek papir i koru prebaciti na tacnu za posluženje.
11. Fil: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na šporet, na najačoj temperaturi.
12. Uz postepeno mešanje, sačekati da šećer dobije karamel boju.
13. Skloniti sa vatre, pa sipati slatku pavlaku, promešati i vratiti na vatru jedan minut. Ponovo skloniti sa vatre, ubaciti omekšali puter i dobro sjediniti, da se puter, potpuno, otopi i sjedini sa ostalim sastojcima.
14. Sipati fil preko kore, pa ostaviti u frižider, da se stegne.
15. Glazura: Slatku pavlaku staviti na vatru, da se dobro ugreje (ne sme da provri). U drugoj šerpici izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom. Dobro promešati, da smesa postane glatka. Izvaditi kalup iz frižidera, pa preliti, vrelu, glazuru preko ohlađenog i stegnutog fila.
16. Vratiti u frižider da se glazura stegne, pa isečite, poslužite (nije torta, ne može viljuškom, zbog korice, nego lepo uzmite u ruku, i kao svaki kolač, grickajte) i uživajte.

Mesni kuglof

Potrebno je:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
  • 2 glavice crnog luka
  • 200 g šampinjona
  • 1 manja vezica peršuna
  • 2 veća lista celera
  • 2 kašičice origana
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica đumbira
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 ljuta paprika
  • 1/2 kašičice sveže samlevenog bibera
  • suvi biljni začin
  • ulje

Tečna smesa:

  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 10 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

1. Crni luk iseckati sitno i staviti ga, na malo ulja, da se prži.
2. Kada je luk malo omekšao ubaciti mleveno meso i sitno iseckanu ljutu papriku. Nastaviti sa prženjem.
3. Čim meso promeni boju dodati iseckane šampinjone i pržiti dok ispari voda, koju su pečurke pustile.
4. Zatim dodati iseckani peršun i celer, kao i origano, kari, đumbir pa posuti začinom i biberom, po ukusu.
5. Sve dobro promešati, skloniti sa šporeta i dodati alevu papriku. Promešati i ostaviti da se malo prohladi.
6. Uključiti rernu, da se zagreje, na 180 stepeni, dok se ne napravi tečna smesa. U dublju posudu razbiti jaja, dodati so i žicom za mućenje umutiti. Dodati brašno sa pecivom, pa mućenjem sjediniti. Zatim dodati jogurt i kiselu pavlaku, pa sve sjediniti.
7. U tako umućenu masu izručiti isprženo meso, sa sastojcima, pa dobro izmešati.
8. Kalup za kuglof DOBRO podmazati margarinom (puterom), pa sipati pripremljenu smesu. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni. Kuglof peći 45 minuta, na 180 stepeni . Ispečeni kuglof izvaditi, sačekati 2-3 minuta, pa ga prevrnuti na tacnu za posluženje. Ukrasiti pa želji i poslužiti uz salatu.