Странице

петак, 02. децембар 2016.

Prelivena pita sa makom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Fil 1:

  • 3 jajeta
  • 180 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 180 g griza
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil 2:

  • 300 g mlevenog maka
  • 350 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 100 g suvog grožđa

Sirup:

  • 550 ml vode
  • 350 g šećera

Priprema

1. Fil 1: Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto ih umutiti. Dodavati, jedno po jedno, žumance i umutiti da se dobije penasta smesa. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti sa jajima. Na kraju dodati mešavinu griza i praška za pecivo.
2. Fil 2: Za drugi fil pomešati mleko i šećer, pa staviti na vatru. Skuvati, da se šećer rastopi. U vrelu masu, kada se šećer rastopio, ubaciti mleveni mak i promešati. Zatim dodati suvo grožđe i sjediniti.
3. Kore rasporediti tako da se dobiju tri rolata, od po četiri kore. Naime, uzeti jednu koru i raširiti je na radnoj podlozi. Premazati je sa 3-4 kašike fila (količinu fila sami odredite, jer sve zavisi od veličine kora). Preko staviti drugu koru, i nju premazati, zatim ide treća kora, koju premažemo i pokriva se sa četvrtom korom. I četvrtu koru premazati prvim filom, pa rasporediti trećinu fila sa makom. Premazane kore uviti u rolat, pa rolat staviti u, podmazani, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filovima.
4. Uvijene rolate premazati, po površini i sa strane, sa prvim filom, pa staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Sirup: Dok se pita peče staviti da se skuva sirup. U vodu staviti šećer, i od momenta ključanja, kuvati 15 minuta. Skloniti da se ohladi.
6. Pečenu pitu izvaditi i, kada se malo prohladi, iseći je na parčiće, po želji. Isečenu pitu preliti sirupom, sačekati da pita upije sav sirup, pa poslužiti.
Savet:
Pitu je najbolje jesti narednog dana (ako možete da izdržite), pošto je odstajala i preko noći bila u frižideru.