Странице

понедељак, 05. децембар 2016.

Štrudla sa čokoladom

Testo:

  • 700 g mekog brašna (T-400)
  • 1 kockica kvasca
  • 350 ml mleka
  • 70 g masti
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 3 žumanceta
  • 1/3 kašičice soli
  • 100 g suvog grožđa

Fil:

  • 1,5 čaša (od 250 ml) brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1/2 čaše mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 60 g mlevenog čokoladnog keksa (bilo kog)
  • 150 g čokolade
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivi
  • 1 kesica vanilinog šećera

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati viljuškom razmućenu mast, šećer, vanilin šećer, so, suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu), žumanca i sa kvascem zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Fil: U odgovarajuću posudu pomešati brašno, šećer, ulje, mleko, kakao, keks, jaje, pecivo i vanilin šećer. Žicom za mućenje sve sastojke sjediniti.
3. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti u obliku pravougaonika. Premazati sa polovinom fila i, preko fila, narendati pola čokolade. Uviti u rolat. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, fila i čokolade.
4. Uvijenu štrudlu staviti u pleh, preko pek papira. Sačekati da testo naraste. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i malo mleka. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla porumeni, pokriti je alu folijom, smanjiti temperaturu na 160 i nastaviti sa pečenjem. Posle, otprilike sat vremena (ukupnog pečenja), izvaditi štrudlu i čačkalicom proveriti da li je pečena.
6. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti 1/2 sata da se prohladi. Isečite i probajte, jedan novi ukus štrudle.

Čokoladni mus

Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike žutog šećera
  • 3 kašike espreso kafe
  • 2 kašike kakaoa
  • 160 g čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ostaviti u frižider. Žumanca staviti u odgovarajući sud (u kome će se kuvati na pari), dodati šećer i penasto umutiti. Zatim dodati kakao i kafu i dobro sjediniti. Staviti posudu u drugu šerpu napunjenu vodom i kuvati krem na pari. Ne treba kuvati dugo. Čim jaja počnu da se zgušnjavaju, skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada otopi. Ostaviti čokoladnu smesu da se ohladi.
2. Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati je u, ohlađeni, čoko krem i umutiti da se dobije penasta smesa.
3. Belanca izvaditi iz frižidera i umutiti ih u čvrsti šam. Dodavati jednu po jednu kašiku, umućenog šama, u krem i kašikom mešati. Dobro sjediniti. Napravljeni mus rasporediti u osam posudica i ostaviti u frižider da se stegne.
4. Pre posluženja čoko mus posuti mešavinom, mlevene, crne i bele čokolade.

Kroketi od krompira

Potrebno je:

  • 500 g krompira
  • 300 g brašna
  • 100 g pšeničnog griza
  • 3 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • muskatni oraščić
  • so
  • biber

Masa za pohovanje:

  • 2 jaja
  • brašno
  • prezle

Priprema

1. Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se skuva. Skuvani, i malo prohlađeni, krompir oljuštiti. Staviti ga u vanglicu.
2. Krompir dobro izgnječiti viljuškom ili gnječilicom za krompir - pire, pa dodati brašno, griz, jaja, pecivo, malo izrendanog muskatnog oraščića, so i biber, po ukusu.
3. Zamesiti testo i ostaviti u frižideru jedan sat. Ne treba da vas buni što se testo lepi za ruke, tako treba da bude. Zato treba, stalno, da vam posuda sa brašnom bude pri ruci.
4. Posle jednog sata izvaditi testo iz frižidera i kašikom (koju umačemo u vodu) vadimo testo i, vlažnim, rukama oblikujemo krokete.
5. Oblikovane krokete prvo uvaljamo u brašno, zatim u razmućena jaja, pa u prezle.
6. Pržiti ih, na srednjoj temperaturi, u malo više ulja (zagrejanog) dok ne poprime rumeno - zlatnu boju. Pržene krokete vaditi na kuhinjsku salvetu, da papir upije višak masnoće. Krokete od krompira poslužite sa mesom, na bilo koji način da ste ga spremili.