Странице

уторак, 06. децембар 2016.

Desert sa karamelizovanim voćem

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 120 g šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 2 kašike ulja
  • 100 g brašna
  • 1 kesica venilin šećera
  • 10 komada čokoladnog, sendvič, keksa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za natapenje kore:

  • 80 ml mleka
  • 1 kašika ruma

Za krem:

  • 750 ml mleka
  • 3 kašike gustina
  • 1,5 kašika brašna
  • 2 jajeta
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g putera

Preliv sa voćem:

  • 400 g jabuka
  • 400 g krušaka
  • 100 g suvog grožđa
  • 80 g iseckanih oraha
  • 50 g putera
  • 1 kašika ruma
  • 1/2 kesice želatina
  • 1 manji limun (sok)

Za karamel:

  • 5 kašika šećera

I još:

  • rum, za natapanje suvog grožđa

Priprema

1. Kora: Uključiti rernu na 160 stepeni. Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca, dodavati, po malo, šećer i čvrsto umutiti. Ubaciti žumanca i vanil šećer, pa sjediniti. Sipati, polako, vrelu vodu i ulje i umutiti da postane kremasto. Dodati brašno, sa pecivom, i sjediniti. Sipati u kalup, sa obručem, vel. 24 cm, koji je obložen pek papirom.
2. Preko smese poređati čokoladni, sendvič, keks i staviti da se peče.
3. Pečenu koru izvaditi iz rerne (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se ohladi. Kada se kora ohladila skinuti obruč, pa skloniti pek papir i koru ponovo vratiti u kalup, sa obručem. Celu koru, kašičicom, natopiti sa mešavinom mleka i ruma.
4. Krem: Od 750 ml mleka odvojiti 100 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom, vanil šećerom i puterom staviti da provri. Umutiti penasto jaja. Gustin i brašno rastvoriti sa odvojenim mlekom, pa dodati u umućena jaja. Dobro, mikserom, sjediniti. Provrelo mleko sipati, uz neprestano mešanje, u smesu sa jajima, pa vratiti na šporet i skuvati krem. Korica kada se vrati u kalup, biće malo manja od obima kalupa, jer se, malo, skupila pri pečenju. Zato između korice i kalupa staviti providnu foliju, pa sipati fil, koji će fino obložiti i stranice kolača. Preko fila staviti providnu foliju i ostaviti da se ohladi.
5. Preliv sa voćem: Jabuke i kruške očistiti, iseći na kocke i preliti sokom od lumuna. Dobro izmešati. Suvo grožđe preliti rumom i ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa ga ocediti. Orahe iseckati.
6. U dublju šerpu staviti pet kašika šećera i staviti na vatru, da se karamelizuje.
7. Kada karamel dobije lepu, braon, boju ubaciti puter, promešati da se puter otopi, pa dodati iseckane jabuke i kruške. Dobro promešati i, na srednjoj temperaturi, kuvati dok voće ne omekša.
8. Kada je voće omekšalo ubaciti suvo grožđe, orahe i kašiku ruma. Izmešati dobro sastojke da bi se sjedinili. Na kraju dodati želatin, pripremljen prema uputsvu sa pakovanja. Još jedanput, celu smesu, dobro promešati.
9. Karamel voće staviti preko, ohlađenog, fila, pa ga ravnomerno rasporediti. Kada se malo prohladi staviti kolač u frižider, najmanje četiri sata.
10. Zatim ga izvaditi iz frižidera, skinuti obruč, pa skloniti providnu foliju. Kolač staviti na tacnu, za posluženje.
11. Isečite jedno, veliko, parče i uživajte, u fantastičnom, ukusu.

Musaka sa testeninom

Potrebno je:

  • 1/2 kg makarona
  • 400 g spanaća
  • 3 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • so
  • biber

Fil:

  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • (svinjskog i junećeg)
  • 1 srednji struk praziluka
  • 2 veće šargarepe
  • 400 g šampinjona
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašičice origana
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Prvo spanać oprati, skloniti drščice, iseckati sitno i posoliti sa dve kašičice soli. Promešati i ostaviti da omekša.
2. Fil: Praziluk iseckati sitno i staviti da se prži, na malo ulja.
3. Kada praziluk samo malo omekša dodati izrendanu šargarepu i mleveno meso. Posuti biberom, biozačinom i nastaviti sa dinstanjem.
4. Kada meso bude pri kraju prženja ubaciti, sitno, iseckane šampinjone, pa dinstati dok ispari voda, koju su pečurke pustile.
5. Kada se sve izdinstalo posuti sa alevom paprikom i origanom, promešati, pa probati da li treba da se dosoli. Skloniti sa šporeta, da se malo prohladi, dok se spremaju makarone.
6. Makarone staviti da se kuvaju, po uputstvu sa pakovanja. Skuvane makarone procediti i ostaviti da se prohlade. Iseckani spanać dobro, rukama, iscediti. Staviti ga u dublju posudu. Jaja umutiti sa kiselom pavlakom (čaša od 180g), pa ih dodati u iseckani spanać i dobro promešati. Začiniti po ukusu. Dodati prohlađene makarone i sve sjediniti. U dobro nauljeni pleh (ili odgovarajuću posudu za pečenje) sipati pola smese sa makaronama, poravnati, pa preko sipati fil sa mesom i završiti sa smesom od makarona
7. Tako pripremljenu musaku staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni da se samo malo zapeče (da dobije blago - rumenu, boju).
8. Izvaditi, sačekati da se malo prohladi, iseći na kocke i poslužiti.