Странице

четвртак, 08. децембар 2016.

Burek sa mesom

Testo:

  • 750 g mekog brašna
  • 450 ml tople vode
  • 80 ml ulja
  • 2 kašičice soli

Fil:

  • 600 g mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 200 g šampinjona
  • suvi biljni začin
  • biber
  • origano
  • ulje

Priprema

1. Fil: Iseckani crni luk stavimo u tiganj sa uljem da se dinsta. Kada omekša, dodati mleveno meso, pobiberiti i posuti biozačinom, po ukusu.
2. Kada meso promeni boju dodati sitno iseckane šampinjone i nastaviti sa dinstanjem, dok ispari voda, koju su pečurke pustile.
3. Na kraju posuti origanom i alevom paprikom, promešati i skloniti da se ohladi.
4. Testo: Od navedenih sastojaka zamesiti testo. Izručiti ga na radnu površinu i mesiti da postane elastično. Podeliti ga na tri dela.
5. Svaki deo malo raširiti rukama i dobro premazati uljem. Tako pripremljeno testo ostaviti da se odmara 30 minuta.
6. Na sto staviti stolnjak, pa uzeti jedan deo testa i staviti na sredinu stola. Početi sa razvlačenjem testa, od sredine ka ivicama stola. Nema veze ako se malo pocepa, to se u krajnjem ishodu ne vidi.
7. Sada uzeti deo fila, pa staviti na obe strane razvučene kore, na ivicama.
8. Pomoću stolnjaka zarolati jednu i drugu stranu testa, pa po sredini preseći nožićem za testo.
9. Tepsiju dobro podmazati uljem i ređati kore u krug.
10. Složeni burek dobro premazati uljem i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.

Voćna krem torta sa pudingom

Za koru:

  • 300 g mlevene plazme
  • 50 ml ruma
  • 130 g maslaca
  • 3 kašike šećera u prahu

Fil 1:

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom malina
  • 7 kašika šećera
  • 300 g malina
  • 1/2 kesice želatina

Fil 2:

  • 1 kesica krem pudinga od vanile
  • 1 kesica krem šlaga sa ukusom vanile
  • 200 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1/2 kesice želatina
  • 50 g crne čokolade

Glazura:

  • 200 g crne čokolade sa 70% kakaoa
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema

1. Kora: Mlevenu plazmu staviti u dublju posudu. Dodati šećer u prahu, istopljeni maslac i rum. Rukom, dobro, sjediniti sastojke.
2. Uzeti kalup, sa obručem, za tortu, vel. 26 cm. Skinuti dno kalupa, a obruč postaviti na tacnu za tortu. Površinu, unutar obruča, blago premazati uljem. Od pripremljenog keksa, unutar obruča, formirati koru.
3. Fil 1: Od 600 ml mleka odvojiti 100 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Odvojenim mlekom razmutiti puding, iz kesica. Razmućeni puding staviti u provrelo mleko i skuvati, da se zgusne.
4. Želatin preliti sa dve kašike hladne vode i sačekati da nabubri, pa ga rastopiti na tihoj vatri (ne sme da provri). Pripremljeni želatin sipati u skuvani puding. Promešati da se, sastojci, dobro sjedine. Na kraju dodati, odmrznute, maline (zajedno sa sokom koji su pustile). Promešati i ostaviti da se prohladi, povremeno mešajući, da se ne stvori korica. Kada krem postane mlak sipati ga preko kore, od keksa. Ravnomerno ga rasporediti.
5. Fil 2: Krem puding od vanile koji se ne kuva umutiti sa 100 ml, hladnog, mleka. Krem šlag, od vanile, umutiti sa preostalim mlekom (100 ml). Sjediniti ova dva sastojka i umutiti da postane kremasta smesa.
6. Maslac umutiti sa šećerom u prahu i dodati u krem, sjediniti. Ubaciti i, prethodno, pripremljeni želatin. Na kraju dodati iseckanu čokoladu i, kašikom, promešati. Pripremljeni krem sipati preko krema sa malinama. Poravnati.
7. Glazura: Crnu čokoladu izlomiti na kocke i staviti u, odgovarajuću, posudu. U drugu posudu sipati slatku pavlaku i staviti na vatru. Zagrevati do ključanja (ne sme da provri), pa preliti preko izlomljene čokolade. Mešati da se čokolada rastopi (ako treba vratiti, ponovo, na vatru). Pripremljeni preliv preliti preko, drugog, fila, ukrasiti malinama i ostaviti tortu, preko noći, u frižider.
8. Narednog dana, dugačkim, nožem proći između obruča i torte, pa skinuti obruč. Poslužite tortu i uživajte u njenom, kremastom, ukusu.

Ražnjići u sosu, sa krompir pireom

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 200 g mesnate slanine
  • 1 ljuta paprika
  • biber
  • suvi biljni začin

Za krompir pire:

  • 600 g krompira
  • 2 čena belog luka
  • 100 g kukuruza šećerca
  • mirođija
  • so

Za sos:

  • 200 ml belog vina
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 50 ml ulja
  • 4 češnja belog luka
  • 1/2 vezice mirođije
  • 1/2 vezice peršuna

Priprema

1. Svinjsko meso iseći na kockice, slaninicu takođe. Papričicu iseći na krugove, a šampinjone, po potrebi, na polovine ili na četvrtine. Pripremiti štapiće za roštilj (potopiti ih, malo, u vodi - da se ne bi meso zalepilo za njih, prilikom pečenja).
2. Meso začiniti, po ukusu. Na štapiće ređati, naizmenično, kockice mesa, slaninu i parčiće šampinjona. Ako volite ljute ražnjiće stavite i po parče ljute papričice. Tako uraditi, sve dok imate sastojke.
3. Pripremljene ražnjiće složiti u pleh, za pečenje.
4. Sastojke za sos sjediniti (peršun i mirođiju iseckati, a beli luk samo oljuštiti) i preliti preko pripremljenih ražnjića.
5. Pleh pokriti alu folijom i staviti da se peče, u zagrejanu rernu, na 200 C, pola sata. Izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti da se meso zapeče.
6. Pečene ražnjiće izvaditi na tanjir, a sos, u kome se meso peklo, preručiti u manju posudu i ručnim blenderom izmiksati. Ako je potrebno, suvišnu masnoću ocediti. Sos servirati uz meso.
7. Krompir pire: Krompir oljuštiti, iseći na krugove i staviti da se kuva. Posoliti. Od kuvanog krompira napraviti, uobičajeno, krompir pire. U pire staviti sitno iseckani beli luk i mirođiju, kao i kukuruz šećerac (ako koristite zamrznuti kukuruz, ne treba da se kuva, samo ga preliti sa vrelom vodom i ocediti, a svež kukuruz prethodno skuvati). Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta. Poslužiti kao prilog uz ražnjiće i sos.
Savet:
Ako je slanina dosta slana (kao što je bio kod mene slučaj) ne treba sos da se soli.