Странице

недеља, 11. децембар 2016.

Voćni kolač

(

Testo:

  • 4 jajeta
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika ulja
  • 15 kašika brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • prstohvat soli

Fil:

  • 400 ml mleka
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
  • 4 kašike šećera

...i još:

  • 400 g raznog voća

Priprema :

1. Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju posudu staviti belanca, dodati prstohvat soli i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju dodavati šećer i umutiti u čvrsti šam. Ubaciti žumanca sa vanil šećerom i nastaviti sa mućenjem, dok se ne dobije penasta smesa.
2. U umućenu smesu sa jajima dodati mešavinu ulja i mleka, sjediniti, pa dodati mešavinu brašna, peciva i kakaoa. Sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom.
3. Uzeti pleh, vel. 20x30 cm i dobro ga premazati puterom. Rernu ugrejati na 170 stepeni. Sipati pola umućene smese u pleh i staviti u rernu, samo, da se uhvati korica.
4. Voće, staviti po izboru (ja sam stavila šljive i grožđe iz zamrzivača, prethodno isceđeno i jabuke) iseckati na kockice. Ako se stavlja grožđe samo ga preseći na pola i izvaditi semenke.
5. Puding skuvati na uobičajeni način. U vreo puding ubaciti voće i promešati.
6. Izvaditi pleh sa polupečenom korom i sipati fil. Ravnomerno ga raspodeliti. pa preko sipati ostatak testa. Vratiti pleh u rernu, da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je kolač pečen).
7. Pečeni kolač izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći na kocke. Možete ga posuti prah šećerom a vrlo je ukusan i bez posipanja.

Piletina sa pečurkama i kikirikijem

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa
  • 300 g šampinjona
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g pečenog, slanog, kikirikija
  • 2 kašike izrendanog parmezana
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veća češnja belog luka
  • 1 kesica krem supe od pečuraka
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Crni luk iseći na rebarca i staviti da se prži, na malo ulja.
2. Kada luk, malo, omekša dodati šampinjone, isečene na deblje listiće, kao i sitno iseckani beli luk. Pržiti, na tihoj temperaturi, dok ne ispari tečnost koju su pečurke pustile.
3. Za to vreme belo meso iseći na tanje šnicle i posuti ih suvim biljnim začinom i biberom. Uzeti manji pleh, u kome će se peći jelo, pa ga podmazati uljem. Po dnu pleha rasporediti ispržene pečurke.
4. Svaku šniclu belog mesa uvaljati u prah krem supe od pečuraka i složiti preko poređanih, isprženih, šampinjona.
5. Poređane šnicle preliti sa pavlakom za kuvanje i svaku šniclu malo podići, tako da pavlaka prodre i ispod šnicli.
6. Krupnije samleveni kikiriki posuti preko pavlake i...
7. ...završiti sa posipanjem izrendanog parmezana. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Peći dok jelo ne dobije lepu rumenu boju. Poslužiti uz pirinač sa kikirikijem ili uz krompir pire. I naravno uz salatu, po želji i, meni drago, Staropramen pivo.