Странице

среда, 14. децембар 2016.

Rolat pita sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tanjih kora

Za premazivanje kora:

  • 3 belanca
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša (od jogurta) ulja
  • 1 čaša brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli

Fil:

  • 300 g sitnog sira
  • 3 žumanca

Priprema

1. Za premazivanje kora: Umutiti belanca u čvrsti šne. Dodati jogurt, ulje i brašno sa pecivom i solju. Sjediniti mikserom i ostaviti da odstoji pola sata.
2. Fil: Umutiti viljuškom žumanca i sir.
3. Raširiti kore. Od fila uzeti tri kašike i ostaviti na stranu (da se premaže ceo rolat). Uzeti jednu koru i premazati sa tri kašike fila (najbolje da premazujete četkicom). Preko staviti drugu koru, pa i nju premazati. Tako uraditi sa svim korama, ređati jednu na drugu i premazivati.
4. Zadnju koru takođe premazati sa umućenim belancima, pa rasporediti (preko cele kore) fil sa sirom i žumancima. Sa strane malo saviti kore ka unutra, pa uviti sve kore u rolat.
5. Rolat prebaciti u pleh, preko pek papira i premazati ga sa tri kašike odvojene smese sa belancima. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Pecite do zlatno rumene boje, izvaditi pitu i ostaviti 10-ak minuta. Ne pokrivati je. Moja deca su mi rekla da lepšu pitu, od kupovnih kora, nisu jeli.

Punjena paprika sa piletinom

Potrebno je:

  • 1/2 kg mlevenog, belog, pilećeg mesa
  • 80 g pirinča
  • 3 veće šargarepe
  • 3 kašike soje u ljuspicama
  • 200 g šampinjona
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 200 ml ulja
  • 12 paprika babura, srednjih

Sos :

  • 1/2 l paradajza sa bosiljkom i origanom
  • 1/2 l vode
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika šećera
  • 3 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • so

Priprema

1. Soju potopiti sa malo vode i ostaviti 10-ak minuta, da nabubri. Crni luk, šargarepu i šampinjone iseckati sitno.
2. U dublju posudu sipati ulje, pa dodati mleveno pileće meso, isecknu šargarepu, crni luk i šampinjone, kao i isceđenu soju, alevu papriku, oprani pirinač, biozačin i biber ( biber i biozačin dodati po ukusu ). Sve dobro sjediniti i, ako je potrebno, dodati još ulja.
3. Baburama izvaditi drške i napuniti ih sa pripremljenom smesom. Poređati ih u dublju posudu, koja može da se stavi u rernu.
4. Sos : U vodu staviti brašno i žicom za mućenje ga rastvoriti, da nema grudvica. Vodu sa razmućenim brašnom sipati u posudu, u kojoj ste već sipali paradajz i sjediniti. Dodati šećer. So staviti po ukusu.
5. Pripremljeni sos preliti preko poređanih paprika i staviti, očišćeni i na pola presečeni, beli luk, kao i listove lorbera. Dobro zatvoriti folijom i staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, da se peče jedan sat ( vreme se računa od kada jelo provri ). Posle datog vremena izvaditi posudu, skloniti foliju i vratiti da se jelo samo malo zapeče. Ja nisam htela da ga vraćam da se zapeče, jer mi se svidelo i nezapečeno.

Slatke posne kiflice (na vodi)

Potrebno je:

  • 440 g belog brašna
  • 440 g crnog brašna
  • 100 g šećera
  • 1,5 kašika cimeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kockica kvasca
  • 650 ml vode

I još:

  • džem od šljiva

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglu staviti obe vrste brašna, dodati šećer, so, cimet i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, dobro, pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na sedam jufkica. Svaku jufkicu razviti u krug i iseći na osam delova. Isečene trouglove filovati džemom od šljiva i uvijati kiflice.
3. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Rernu uključiti da se ugreje, na 170 stepeni. narasle kiflice premazati, toplom, vodom i staviti da se peču.
4. Kada kiflice blago porumene, izvaditi ih iz rerne, još jedanput ih premazati vodom, pa ih pokriti krpom, da se malo prohlade.
Kiflice, iako su posne (na vodi) veoma su mekane i ukusne. Probajte!

Posni pasulj sa suvim paprikama ( na vodi)

Potrebno je:

  • 1/2 kg pasulja tetovca
  • 1 veća šargarepa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veća čena belog luka
  • 2 suve, crvene, paprike
  • 1 kašičica suvog majorana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • đumbir
  • celer
  • 1 kašika aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 1 kašičica brašna
  • 1 kašičica kima
  • voda

Priprema

1. Uveče (dan pre spremanja) pasulj potopiti u vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan prosuti vodu, naliti pasulj sa novom vodom i staviti da provri. Prosuti, još jedanput, vodu i naliti pasulj sa vrelom vodom. Dodati sitno iseckai crni i beli luk, iseckanu šargarepu, sitno iseckni celer (oko 100 g) i iseckani đumbir (deo korena od 3 cm). Ubaciti i suvu papriku. Zatim dodati sve navedene začine (majoran, bosiljak i kim), kao i biber i suvi biljni začin (po ukusu). Staviti da se kuva.
2. Kada je pasulj skuvan, izvaditi suvu papriku, sitno je iseckati i vratiti u pasulj. U malo vode (100 ml) razmutiti kašičicu brašna i kašiku aleve paprike, pa sipati u kuvani pasulj. Pustiti da provri, probati da li treba još začiniti i poslužiti.