Странице

четвртак, 15. децембар 2016.

Posni hleb sa semenkama (na vodi)

Potrebno je:

  • 200 g crnog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 380 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašika sirovog, semena suncokreta
  • 1 kašika susama
  • 1 kašičica lana
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, semenke i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično. Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne.
2. Uzeti pleh za hleb, vel. 30x11x8 cm, i celog ga obložiti pek papirom. Kada hleb uskisne, još jedanput ga premesiti, i izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa, rukom, razvući valjak i prebaciti ga u pripremljen pleh. Testo, pobrašnjenom rukom, poravnati, da se dobije ravna površina. Ostaviti da naraste.
3. Rernu zagrejati na 170 stepeni. Narasli hleb premazati, toplom, vodom i staviti da se peče. Kada hleb bude pečen, izvaditi ga iz rerne, premazati ga vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.

Posna sarma sa pšenicom i orasima

Potrebno je:

  • 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa

Fil:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 srednja struka praziluka
  • 4 veće šargarepe
  • 2 srednja krompira
  • 160 g pirinča
  • 150 g crvene soje
  • 3 veća češnja belog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 4 kašike suvih pšeničnih klica
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g korena celera
  • 3 cm svežeg korena đumbira
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 4 kašičice suvog biljnog začina

Priprema

1. Od glavice, kiselog, kupusa odvojiti 20 većih listova (za sarme), a ostale listove iskoristiti za pokrivanje sarmi, prilikom kuvanja, kao i da se stave na dno posude, u kojoj će se sarme peći. Sa, odvojenih, listova za sarmu, pažljivo, nožem skloniti zadebljali deo. Ako je kupus, dosta, slan, listove potopiti u hladnu vodu (koju promenimo 1-2 puta).
2. Soju preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U secko, sitno iseckati crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu, celer, đumbir i peršun. Krompir iseći na kockice.
3. U odgovarajuću, dublju, posudu staviti svo iseckano povrće, dodati iseckani krompir i, dobro, oceđenu soju. Promešati. Zatim dodati pšenične klice, mlevene orahe, alevu papriku, biber i suvi biljni začin. Promešati i, ako treba, dosoliti. Pirinač, dobro, isprati pod mlazom hladne vode, i dodati ga u posudu, sa ostalim sastojcima. Sipati pasirani paradajz i, dobro, promešati.
4. Na list kupusa stavljati po dve, pune, kašike fila i formirati sarmu. Dno posude, gde će se peći sarma (ja sam koristila pekač) prekriti listovima kupusa, pa preko, poređati, umotane, sarme. Poređane sarme prekriti, takođe, listovima kupusa. Sipati vodu, da prelije poređane sarme, pa poklopiti ili prekriti alu folijom. Posudu staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Čim voda, u sarmama, provri smanjiti na 160 stepeni i krčkati dva sata.
5. Posle dva sata izvaditi posudu iz rerne, skloniti poklopac (ili skloniti alu foliju), pomeriti listove kupusa sa kojima su sarme bile prekrivene, i vratiti posudu u rernu, da se sarme zapeču.