Странице

уторак, 20. децембар 2016.

Krem kolač sa keksom, bananama, brusnicama...

Potrebno je:

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5 kašika šećera
  • 200 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 600 g banana
  • 200 g brusnica
  • 100 g kokosa
  • 1/2 limuna (sok)
  • 200 g keksa sa maslacem

I još:

  • 1 kesica krem šlaga od čokolade

Priprema

1. Skuvati puding, sa pet kašika šećera, na uobičajeni način. Skuvani puding prebaciti u veću i dublju vanglicu, pokriti ga providnom folijom, pa ostaviti da se ohladi.
2. Keks izlomiti (otprilike svaki komad keksa polomiti na četiri dela), a banane iseći na krugove, pa ih poprskati sokom od limuna, da ne bi pocrnele.
3. Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu. Ohlađeni puding umutiti mikserom, pa postepeno dodavati umućeni puter i mutiti da se dobije penasti krem.
4. U umućeni puding dodati izlomljeni keks i dobro, kašikom, promešati. Zatim dodati kokos i brusnice pa, mešanjem, sjediniti. Na kraju ubaciti isečene banane i polako promešati.
5. Uzeti uski, duži kalup i obložiti ga providnom folijom. Iz dva puta staviti pripremljenu smesu i dobro rukom pritisnuti, da kasnije ne bi bilo šupljina u kolaču. Pokriti folijom i ostaviti da prenoći.
6. Narednog dana kolač preokrenuti na plato, skinuti providnu foliju i prefilovati krem šlagom od čokolade (pripremljen prema uputstvu sa kesice). Uživajte!

Pečeni krompir sa ruzmarinom, belim lukom...

Potrebno je :

  • 1,5 kg krompira
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike vinskog sirća
  • 3 - 4 veća čena belog luka
  • ruzmarin
  • biber
  • so

Priprema

1. Ovo je ideja slavnog Džejmi Olivera. Krompir očistiti i iseći na pola ili na četvrtine (zavisi od veličine krompira). Staviti ga u dublju posudu, naliti vodu i kuvati, dok ne bude polukuvan. Uzeti odgovarajući pleh, na dno staviti pek papir, pa izručiti polukuvan (i oceđen) krompir.
2. Krompir posoliti i pobiberiti, po ukusu, pa preliti (kašičicom) po njemu pola količine ulja. Staviti ga da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni - 30 minuta. Izvaditi posudu sa krompirom, pa gnječilicom za pire pritisnuti malo svaki krompir, da pukne.
3. U manju posudu sjediniti ostatak ulja (50 ml), vinsko sirće, ruzmarin i čenove belog luka (beli luk ne ljuštiti, samo ga pritisnuti viljuškom da pukne - količina belog luka i ruzmarina po ukusu). Preko pritisnutog krompira preliti (kašičicom) pripremljenu smesu i vratiti još, oko, 20 minuta.
4. Pečeni krompir izvaditi i poslužiti sa mesom i salatom, po želji.

Mešano meso

Potrebno je:

  • 1 pile, oko 2 kg
  • 1 kg belog pilećeg mesa, bez kostiju
  • 1 kg svinjskog mesa od buta

Za pohovanje:

  • 3 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • pivo
  • so
  • prezle
  • ulje

Priprema

1. Pile posoliti i staviti u pekač. Premazati ga sa mašću i ubaciti dve kašike masti sa strane i pola čaše vode. Poklopiti, staviti u rernu, zagrejanu na 150 stepeni, i " zaboraviti " na njega, narednih 3 sata.
2. Fil za pohovanje: Umutiti dobro jaja, dodati brašno i umutiti da nema grudvica. Dodati piva, toliko, da masa bude gušća od mase za palačinke. Posoliti, po ukusu.
3. Belo pileće meso i svinjsko meso iseći na tanje šnicle. Preko mesa staviti najlon kesu i tučkom za meso ih izlupati da se dodatno istanje.
4. Svako parče mesa provući kroz smesu za pohovanje, uvaljati ih u prezle i pržiti u dosta ulja. Ispržene šnicle vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Posle proteka datog vremena izvaditi pekač, sa piletom, iz rerne i pogledati da li treba još da se peče. Dužina pečenja zavisi od rerne i od veličine pileta.