Странице

среда, 21. децембар 2016.

Posna testenina sa tunjevinom

Potrebno je:

  • 400 g testenine
  • 500 ml pasiranog paradajza sa ukusom bosiljka i origana
  • 2 pune kašike paradajz pirea
  • 1 kašika šećera
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica bibera (sveže mlevenog)
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica karija
  • 2 konzerve (od po 160 g) tunjevine u komadićima
  • sveži matičnjak, ruzmarin i bosiljak
  • maslinovo ulje

Priprema

1. Crni i beli luk iseckati i staviti na, zagrejano, maslinovo ulje, da se dinsta. Kada luk omekša sipati pasirani paradajz, paradajz pire (do vrha pune kašike) i šećer. Posuti sa biberom, biozačinom, karijem i kurkumom. Dinstati kratko, da se sos, malo, zgusne.
2. Pri kraju kuvanja sosa ubaciti sitno isečeno začinsko bilje, promešati i kuvati još 2-3 minuta, na veoma tihoj vatri. Probati, ako treba, dosoliti i skloniti sa vatre.
3. Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovanje. Skuvanu testeninu procediti i staviti u dublju posudu. Preko testenine sipati sos i dobro promešati.
4. Tunjevinu iscediti od ulja i, viljuškom, razdvojiti komadiće. U testeninu ubaciti tunjevinu, promešati i poslužiti.

Domaća lepinja

Potrebno je:

  • 500 g mekog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema

1. Kvacas staviti u pola mlake vode sa šećerom da naraste. U brašno staviti ulje i so, sipati vodu sa kvascem i ostatak mlake vode i mutiti mikserom, žicama za testo, nekoliko minuta. Testo je jako mekano, ne može se mestiti rukama. Ostaviti oko 30 minuta da naraste, pa premesiti mikserom. Ostaviti još 30 minuta, pa još jednom premesiti.
2. Sada testo pažljivo istresti na površinu za mešenje koje je posuto sa dosta brašna. Polako ga samo okrenuti tako da obe strane budu uvaljanje u brašno.
3. Tepsiju prečnika 26cm, prekriti pek papirom, stranice namazati posnim margarinom, pažljivo prebaciti testo, pokriti i ostaviti da testo ponovo naraste. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa staviti lepinju da se peče (premazati samo vodom lepinju). Posle 10-ak minuta, smanjiti na 180 stepeni i peći dok lepinja ne porumeni. Pečenu i vrelu lepinju, odmah umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Savet:
Ako želite da korica ostane hrskava, lepinju nemojte umotavati u krpu.

Čokolada, menta i kokos

Čokoladna smesa:

  • 180 g crne čokolade
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 3 jajeta
  • 1 žumance
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 5-6 kapi esencije mente
  • pestohvat soli

Smesa sa kokosom:

  • 1 belance
  • 90 g kokosa
  • 70 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 80 ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema

1. Prvo napraviti smesu sa kokosom: U dublju činiju staviti belance, dodati prstohvat soli, pa ga čvrsto umutiti. Dodati šećer i mutiti da se šećer otopi. Zatim ubaciti krem sir i mleko, pa sjediniti. Na kraju dodati kokos sa pecivom i, mikserom, dobro sjediniti. Ostaviti u frižider, na sat vremena.
2. Čokoladna smesa: Čokoladu izlomiti na kockice. Staviti je u šerpicu, pa dodati isečeni maslac i, na tihoj vatri, otopiti. Ostaviti da se prohladi. Odvojiti belanca od žumanaca. Belancima dodati prstohvat soli i početi sa mućenjem. Postepeno dodavati šećer i umutiti čvrsti šam. Na kraju dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti, prohlađenu, rastopljenu čokoladu sa puterom, dodati mentu i umutiti. Na kraju dodati brašno, pomešano sa kakaom i pecivom. Masu sjediniti mikserom, ali sa najmanjom brzinom. Uzeti kalup sa obručem, vel. 23 cm, i obložiti ga pek papirom. Sipati umućenu smesu.
3. Uključiti rernu da se ugreje, na 180 stepeni. Izvaditi smesu sa kokosom iz frižidera i, vlažnim, rukama podeliti na osam delova.
4. Sedam delova, od kokosa, malo pritisnuti kašikom, pa ih poređati preko čoko smese. Pritisnuti rukom da upadnu u čokoladno testo. Od osmog dela kokos smese napraviti male loptice i poređati ih po površini testa.
5. Staviti da se peče. Probati čačkalicom da li je pečeno. Pri kraju pečenja, ako je potrebno, pokriti kolač alu folijom. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, u kalupu.
6. Kada se kolač prohladi, skinuti obruč, pa kolač prebaciti na plato za posluženje. Posuti ga prah šećerom, iseći i poslužiti.
Savet:
Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite esenciju mente upotrebite estrakt, samo ga više stavite.

Draganov gulaš


Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
  • 1/2 kg junećeg mesa
  • 1/2 kg šampinjona
  • 300 g graška
  • 300 g kukuruza šećerca
  • 3 veće šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • 4 češnja belog luka
  • 3 sveže paprike
  • 300 ml pasiranog paradajza
  • 300 ml piva
  • 200 ml vode
  • 1/2 vezice peršuna
  • kim, mirođija, origano, suvi biljni začin, biber
  • ulje
  • 1 kašika aleve paprike

Priprema

1. Meso iseći na kockice, šampinjone na polovine, crni luk na režnjeve, šargarepu na krugove, papriku na štapiće, a beli luk sitno iseckati.
2. U veću, dublju, posudu sipati ulje, staviti isečeni crni luk i staviti na šporet. Čim luk počne da omekšava ubaciti meso i, na tihoj temperaturi, ga dinstati. Posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. Povremeno dolivati vodu.
3. Kada meso bude polumekano dodati grašak, kukuruz šećerac, šampinjone, šargarepu, papriku i beli luk. Naliti sa paradajzom i pivom, pa dobro promešati. Dodati alevu papriku, kim, mirođiju i origano (začine dodati po ukusu).
4. Na tihoj vatri dinstati dok tečnost, skoro, ne uvri. Zatim dodati iseckani peršun i, ako je potrebno, još suvog biljnog začina. Servirati toplo.