Странице

субота, 24. децембар 2016.

Posna proja sa ovsenim pahuljicama (na vodi)

Potrebno je:

  • 1/2 kg žutog kukuruznog brašna
  • 5 kašika belog beašna
  • 80 g ovsenih pahuljica
  • 1 kašika lana
  • 1 kašika semena suncokreta
  • 1 veza blitve
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli
  • kisela voda

Priprema

1. U dubljoj vangli pomešati sve sastojke (obe vrste brašna, ovsene pahuljice, lan, suncokret, pecivo, so i očišćenu i iseckanu blitvu). Promešati varjačom.
2. Zatim sipati kiselu vodu, neprestano mešajući, dok se ne dobije žitko testo (kao za projaru). Pleh obložiti pek papirom, sipati spremljenu smesu, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Kada počne da rumeni smanjiti na 190 stepeni i ispeći do kraja.
3. Probati čačkalicom da li je proja pečena. Pečenu proju izvaditi, pokriti krpom da se malo prohladi, iseći na kocke i poslužiti
Probajte, proja je, veoma, ukusna.

Testo za, veoma, mekane palačinke

Potrebno je:

  • 3 čaše (od 250 ml) brašna
  • 5 većih jaja
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazirane vode
  • 400 ml obične vode

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje i jaja. Pomešati mleko, gaziranu vodu i običnu vodu. Sipati trećinu tečnosti i početi sa mućenjem, mikserom (ne trebaju nastavci za testo, već mutiti, običnim, mutilicama).
2. Mutiti uz, neprestano, sipanje tečnosti. Brzinu miksera prilagođavajte prema gustini testa. Na kraju, najmanjom brzinom, razbiti sve grudvice od brašna (ako su ostale).
3. Palačinke pržiti u teflonskom tiganju. Samo za prvu palačinku sipati u tiganj nekoliko kapi ulja. Dalje pržiti bez dodavanja ulja.
4. Sa ovim testom dobijaju se, veoma, mekane i ukusne palačinke. Ako vam ostanu za naredni dan, staviti ih u kesu (hladne) i sutradan imaćete palačinke, kao da ste ih tada spremili.

Pečeni krompir sa dimljenim pilećim kobasicama

Potrebno je:

  • 800 g krompira
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 200 ml mleka
  • 200 g krupno izrendanog kačkavalja
  • 3 češnja belog luka
  • suvi biljni začin
  • biber
  • maslac
  • 200 g šampinjona

I još:

  • dimljene pileće kobasice

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na tanje krugove. Isečeni krompir staviti u dublju posudu, pa dodati krupno isečene šampinjone. Posuti smesu sa biozačinom i biberom, po ukusu. Svako može da ubaci i neki, svoj, omiljeni začin (bosiljak, majčinu dušicu, origano... ). Dobro promešati.
2. Dodati pavlaku za kuvanje, mleko, sitno iseckani beli luk i kačkavalj. Još jedanput dobro promešati i izručiti u dobro podmazanu, vatrostalnu činiju. Po vrhu iseckati maslac na listiće i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C.
3. Kada površina krompira porumeni, izvaditi činiju, pa krompir promešati i vratiti da se, ponovo zarumeni. Pečeni krompir poslužiti sa prženim, dimljenim, pilećim kobasicama i sa zelenom salatom, (ili salatom po izboru).