Странице

понедељак, 26. децембар 2016.

Lepinje sa kukuruznim brašnom

Potrebno je:

  • 200 g običnog brašna
  • 200 g crnog brašna (T - 950)
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 400 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica svežeg kvasca

Priprema

1. U 100 ml vode (od 400 ml) podići kvasac. Pomešati sve tri vrste brašna, dodati 2 kašičice soli, 1 kašičicu šećera, ulje i pripremljen kvasac. Sa toplom vodom zamesiti testo. Vodu sipati postepeno, zavisno od toga koliko brašno upija vodu. Testo mesiti sve dok ne počne samo da se odvaja od ruku.
2. Umešeno testo staviti u vanglicu, pokriti krpom i ostaviti da uskisne. Uskislo testo prebaciti na radnu površinu, premesiti i podeliti na 9 jufkica. Od svake jufkice napraviti lopticu, rukom malo pritisnuti da se dobije oblik lepinje, i ređati u pleh, preko pek papira. Premazati zejtinom, malo zaseći testo i ostaviti da dobro naraste. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Gotove pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.

Pogačice sa paštetom

Potrebno je:

  • 350 g brašna
  • 200 g sira (običnog, kravljeg)
  • 150 g margarina (putera)
  • 150 g pileće paštete
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli
  • biber

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • mleko
  • susam

Priprema

1. Za ovo pecivo je, dakle, potrebno: brašno, margarin, pašteta, jaje, sir (izmrvite ga viljuškom) i pecivo. Biber i so staviti po ukusu.
2. Od svih navedenih sastojaka zamesiti testo. Pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider dva sata.
3. Posle dva sata izvaditi testo i prebaciti ga na radnu površinu, vrlo malo pobrašnjenu. Razviti testo, debljine 1 cm, i vaditi, manjom čašom, pogačice.
4. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira i premazati ih mešavinom žumanceta i mleka. Posuti ih susamom. Preko susama preći četkom, umočenom u mešavinu žumanceta i mleka, pa tako susam posle pečenja neće spadati.
5. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečene pogačice izvaditi da se malo prohlade, pa probajte, jedan sasvim nov, ukus pogačica.

Prevrnuta torta sa jabukama i lešnik karamelama

Kora:

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 250 g šećera
  • 200 g brašna
  • 4 srednjih jajeta
  • 50 ml jogurta
  • 1 kesica venilinog šećera, sa ukusom cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 800 g jabuka
  • 150 g suvog grožđa
  • 100 g mlečnih, lešnik, karamela
  • 3 kašike mlevenog lešnika

Za dekoraciju:

  • 150 g belog šlag krema
  • 250 ml gazirane vode
  • 50 g mlečne čokolade
  • 20 g maslaca

Priprema

1. Jabuke očistiti i iseći na režnjeve (debljine 3mm). Uzeti odgovarajuću posudu, vel. 26cm (ja sam koristila tepsiju). Dno posude obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Maslacem premazati i postavljeni pek papir. Preko papira poređati, gusto, jabuke (mogu i 2-3 reda).
2. Preko jabuka posuti suvo grožđe (koje je bilo potopljeno u rumu), iseckane lešnik karamele i mleveni lešnik. Lešnik, prvo, malo ispeći, zbog jače arome.
3. Kora : U vanglicu staviti, omekšali, maslac, dodati šećer, vanilin šećer i, mikserom, umutiti. Dodavati jaja, jedno po jedno, neprestano muteći mikserom. Sipati i jogurt, pa sjediniti. Na kraju dodati brašno, pomešano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti. Umućeno testo, kašikom, rasporediti preko jabuka. Ne treba da vas brine ako testo dođe do ruba tepsije, prilikom pečenja neće iscureti.
4. Tortu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora pečena. Ako je potrebno, pri kraju pečenja, tortu prekriti pek papirom, da površina ne izgori. Pečenu tortu izvaditi, ohladiti, pa je prevrnuti na plato za torte. Skinuti pek papir, preko koga su bile poređane jabuke.
5. Za dekoraciju umutiti beli šlag krem sa, hladnom, gaziranom vodom. Premazati šlagom celu tortu i ukrasiti, po želji. Čokoladu i maslac staviti da se rastope. Rastopljenu mešavinu čokolade i maslaca prohladiti, pa kašičicom, išarati preko šlaga.
6. Tortu ostaviti u frižider, najmanje četiri sata, pa poslužiti.

Karamelizovano pileće meso

Potrebno je:

  • 1 veće parče pilećih grudi, sa koskom
  • 2 kašike ulja
  • 4 kašike šećera
  • začinska so za meso

Priprema

1. Meso, pažljivo skinuti sa koske, pa svaki skinuti deo podeliti na pola, po dužini, da se dobiju četiri parčeta mesa.
2. Svako parče mesa posuti sa začinskom solju i ostaviti jedan sat da odstoji, u frižideru.
3. U voku ili većem teflonskom tiganju staviti ulje i šećer, pa staviti na šporet.
4. Uključiti na srednju temperaturu i pustiti da se šećer otopi.
5. Na otopljeni šećer poređati pripremljeno meso.
6. U toku prženja okretati ga nekoliko puta. Temperaturu odredite prema svom šporetu. Meni su na termostatu brojevi od 1, 1,5, 2, 2,5 i 3. Šećer mi se otopio na 2, pa kada sam spustila meso smanjila sam na 1,5. Ne sme da bude jaka temperatura.
7. Gotovo je kada dobije neodoljivu rumenu boju a površina postane glazirana.
8. Poslužiti uz krompir pire i kiselu pavlaku, barenu papriku ...