Странице

уторак, 10. јануар 2017.

Čokolada, rum i višnje

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za prelivanje kore:

  • 100 ml soka (od isceđenih višanja)
  • 100 g šećera
  • 100 ml ruma

Za fil:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 g krem sira
  • 130 g omekšalog putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 50 g kakaoa
  • 180 g kisele pavlake (jedna čaša)

I još:

  • 200 g čokoladnog šlag krema
  • 200 g očišćenih višanja

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i penasto umutiti. Pomešati brašno, kakao i pecivo, pa dodati u umućena jaja. Kašikom dobro sjediniti. Uzeti pleh, veličine 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti. Sipati smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač izvaditi iz rerne.
2. Dok se kolač peče, u manju posudu, staviti sok od isceđenih višanja (ako nema tačno 100 ml, dodati vodu), šećer i rum, pa staviti na šporet da se šećer otopi i da tečnost provri.
3. Vrelim sokom prelivati, kašikom, toplu koru. Ostaviti da se kora ohladi.
4. Na hladnu koru rasporediti višnje, prethodno isceđene.
5. Fil: Čokoladu otopiti na pari i ohladiti. Omekšali puter staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i penasto umutiti. Dodati krem sir i sjediniti. Dodati kakao i čokoladu, pa penasto umutiti. Na kraju dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti.
6. Premazati filom koru i ostaviti u frižider, na 15 minuta.
7. Krem šlag umutiti prema uputstvu i premazati preko fila, pa ukrasiti po želji.
8. Ostaviti da se krem i šlag stegnu, pa iseći i poslužiti.

2 коментара: