Странице

понедељак, 16. јануар 2017.

Egzotik torta

Kora:

  • 6 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 100 g čokolade
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil 1:

  • 300 g mlevene plazme
  • 5 krem bananica
  • 100 g žele bombona
  • 250 ml ekzotika
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu

Fil 2:

  • 1/2 l mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 250 g margarina
  • 5 kašika šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma

...i još:

  • 200 g belog šlag krema
  • 2 manja pakovanja piškota

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šne. Dodati žumanca i mutiti da masa postane kremasta. Zatim dodati brašno sa pecivom i sjediniti. Na kraju ubaciti mlevene orahe i iseckanu čokoladu. Promešati kašikom. Uzeti pleh, vel. 35x25cm (unutrašnje mere pleha), pa stranice premazati margarinom, a dno obložiti pek papirom. Sipati testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečenu koru ohladiti, odvojiti od pek papira i prebaciti je na tacnu za tortu. Koru poprskati ekzotikom.
2. Fil 1: Mlevenu plazmu staviti u odgovarajuću posudu, pa sipati 250 ml ekzotika i kašikom sjediniti. Mikserom, penasto, umutiti margarin i šećer u prahu. U umućeni margarin dodavati natopljeni keks i umutiti. Na kraju ubaciti iseckane krem bananice i žele bombone. Promešati kašikom, da se fil sjedini.
3. Preko pripremljene kore staviti, ceo, fil od plazme i, ravnomerno, ga rasporediti.
4. Fil 2: Od pola litra mleka odvojiti 200 ml, a ostatak mleka i pet kašika šećera staviti da provri. Sa odvojenim mlekom rastvoriti prašak za puding. Kada mleko provri sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Margarin, vanil šećer sa ukusom ruma i šećer u prahu penasto umutiti. U umućeni margarin stavitljati, deo po deo, ohlađenog pudinga i umutiti, da se dobije penasti krem. Polovinu krema premazati preko fila od plazme. Preko poređati piškote, koje se samo provuku kroz ekzotik.
5. Preko piškota staviti drugu polovinu puding fila.
6. Beli šlag krem umutiti sa, hladnom, gaziranom vodom. Premazati celu tortu i ukrasiti, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар