Странице

среда, 18. јануар 2017.

Đevrek

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 330 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Smesa za potapanje testa:

  • 40 g meda
  • 150 ml mlake vode

I još:

  • 200 g susama

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na osam delova.
2. Od svakog dela napraviti jufkicu, pokriti testo krpom i ostaviti pola sata da odmori.
3. Zatim uzeti jednu jufkicu i na radnoj površini (bez posipanja brašnom) rukama razvući što duži valjak.
4. Zatim valjak, od testa, preklopiti na pola, pa uvijati u pletenicu.
5. Od napravljene pletenice napraviti krug i formirati đevrek.
6. Smesa za potapanje testa: Med staviti u dublji tanjir, naliti vodu i mešati, dok se med ne rastvori. U tako pripremljeni rasvor potapati napravljeno testo za đevrek, pa ga prebaciti u posudu sa susamom, da se potpuno obloži susamom.
7. Zatim đevreke poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da testo poraste, dok se greje rerna, na 190 stepeni.
8. Kada se rerna ugreje, staviti đevrek da se peče. Pečene đevreke izvaditi i pokriti krpom, 10-tak minuta, da testo omekša.
9. Vrlo su ukusni, isprobajte ih.

2 коментара: