Странице

среда, 11. јануар 2017.

Hleb sa jogurtom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna (T-500)
  • 1/2 kockice kvasca
  • 130 ml jogurta
  • 160 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, pa dodati jogurt, jaje, so, maslinovo ulje i sa nadošlim kvascem zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, i sa dodavanjem po malo brašna, mesiti testo 2-3 minuta. Umešeno testo prebaciti u vanglicu, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo premesiti i ostaviti da još jedanput uskisne. Zatim ga razviti u oblik pravougaonika, zaviti kao štrudlu i prebaciti u, dobro podmazani, kalup za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da hleb naraste. U nedostatku kalupa za hleb, testo staviti u manji četvrtasti pleh, rukom ga rastanjiti i ostaviti da naraste.
3. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka (ja sam posula i razne semenke) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada malo porumeni smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
4. Ispečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Moja deca nisu mogla da sačekaju da se prohladi, pa sam ga sekla posle 2-3 minuta, kako sam ga izvadila iz rerne.

Нема коментара:

Постави коментар