Странице

уторак, 10. јануар 2017.

Hleb sa začinima

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1,5 kašičica soli

I još:

  • 3 češnja sitno iseckanog belog luka
  • 1/3 vezice sitno iseckane mirođije
  • 1/3 vezice sitno iseckanog peršuna
  • origana
  • maslinovo ulje

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati maslinovo ulje, jaje, so, med i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo će biti malo mekše, nego što je za hleb, ali tako treba da bude. Sa pobrašnjenim rukama oblikujte loptu, od testa i ostaviti da uskisne.
2. Kada testo udvostruči svoju zapreminu prebaciti ga, na pobrašnjenu, radnu površinu. Razviti testo u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm, pa ga premazati maslinovim uljem. Zatim po testu posuti sve navedene začine. Origano staviti, količinski, po ukusu. Zaviti testo kao štrudlu i staviti u uzak, dobro podmazan kalup za hleb (ja sam koristila kalup, vel. 30cm x 12cm x 8cm).
3. Ostaviti da naraste. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i staviti da se peče, na 190 C. Kada počne da rumeni smanjiti na 170 C, i ako je potrebno prekriti hleb folijom, da ne izgori.
4. Pečeni hleb izvaditi, umotati u krpu i ostaviti da se prohladi. Uživajte u ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар