Странице

недеља, 29. јануар 2017.

Kolač sa višnjama

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 160 g šećera
  • 220 g brašna
  • 90 ml ulja
  • 3 kašike ruma
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 300 g višanja
  • 2 kašike mlevenog keksa

Priprema

1. Očišćene višnje odmrznuti i staviti u cetku, da se ocede.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju posudu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje, mešavine, šećera i vanil šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i umutiti, da se dobije penasta smesa.
3. Zatim, u umućena jaja, dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom i dodati u testo. Umutiti. Na kraju sipati rum i, mikserom, sve sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, dobro ga premazati margarinom i posuti brašnom. Udarajući rukom po plehu, brašno rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti. U pripremljeni pleh sipati, ravnomerno, umućeno testo.
5. Isceđene višnje posuti sa mlevenim keksom (da ne bi pale na dno testa) i staviti ih po površini testa.
6. Pripremljeni kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen.
7. Ispečeni kolač izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар