Странице

среда, 11. јануар 2017.

Piletina sa pivom u slatko - kiselom sosu

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez koske

Za smesu sa pivom:

  • 120 g brašna
  • 1/3 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 240 ml piva

Za sos:

  • 120 ml vode
  • 1/2 pileće kockice za supu
  • 3 kašike soja sosa
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike belog, alkoholnog sirćeta
  • 2 kašike kečapa
  • 1 komadić đumbira (od 2 cm)
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 1/2 l vode
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća, sveža, zelena paprika
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

I još:

  • 50 g blanširanih badema

Priprema

1. Smesa za pivom: Staviti brašno u dublju posudu, pa dodati so i pecivo. Pivo dodavati uz stalno mućenje žicom. Umućenu smesu ostaviti da odstoji 1/2 sata.
2. Meso iseckati na kockice. Kada je smesa sa pivom odstajala, zagrejati ulje, meso staviti u smesu sa pivom i samo po jedan red, stavljati na ulje i pržiti, da porumeni. Rešetkastom kašikom vaditi isprženo meso, pa stavljati sledeću turu. Na isti način ispržiti, celu količinu mesa. Posudu sa isprženim mesom držati na šporetu.
3. Sos: U odgovarajuću posudu staviti 120 ml vode da prokuva. Kada prokuva dodati 1/2 pileće kockice za supu. Kada se kockica rastopi dodati med, soja sos, sirće, kečap i izrendani đumbir, (na sitnoj strani rendeta). Mešati na tihoj vatri dok se med ne istopi. Kukuruzno brašno pomešati sa 1/2 l vode (hladne), žicom umutiti da nema grudvica, pa sipati u sos. Začiniti sa suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa povremeno promešati, dok se ne zgusne.
4. Crni luk iseći na rebarca, a papriku na trake (preseći je na pola, pa iseći na trake). Staviti povrće, na malo ulja, da se dinsta. Posuti začinima.
5. Kada povrće omekša, sipati sos i dodati isprženo meso. Dobro promešati i ostaviti da se krčka, pet minuta. Bademe staviti u provrelu vodu, da se kuvaju 3 minuta. Procediti ih i oljuštiti. Staviti ih na malo ulja i propržiti.
6. Propržene bademe preseći na pola i ubaciti u sos sa piletinom. Promešati i skloniti sa šporeta. Poslužiti sa pirinčem ili prilogom po želji. I naravno, uz dobar, stari Staropramen. Živeli!

2 коментара:

  1. U,Verice,bas me nadje sa ovim finim jelom!!! Obozavam ovakve kombinacije,a ovu nisam pravila i eto u najskorije vreme rucak za dvoje i ko se jos prijavi :) ;) Supeeer ti je recept!!!

    ОдговориИзбриши