Странице

среда, 04. јануар 2017.

Posna pogača za Badnje veče

Potrebno je:

  • 200 g obarene i ispasirane bundeve
  • 100 g obarene šargarepe
  • 250 ml vode
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica kvasca
  • 650 g brašna

Za premazivanje :

  • 120 g rastopljenog margarina

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom meda, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni margarin (50 g), ispasiranu bundevu i izrendanu, obarenu, šargarepu, koja je viljuškom izgnječena.
2. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Ako treba dodati još brašna, da se dobije mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Ostaviti zamešeno testo da naraste.
3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na osam delova. Svaki deo razviti u veličini manjeg tanjira, premazivati rastopljenim margarinom i ređati jedan deo preko drugog. Zadnji deo ne premazivati.
4. Razviti veliku koru, debljine 0,5 cm. Tepsiju, vel. 30 cm obložiti pek papirom. Vaditi većom čašom krugove testa. Ređati ih u tepsiju, u krug, tako da svaki naredni krug pokriva polovinu prethodnog kruga. Za sredinu pogače, krugove vaditi manjom čašom, od prethodne. Od ostatka testa napraviti ukrase po želji. Ostaviti da naraste, pa premazati rastopljenim margarinom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
5. Pečenu pogaču izvaditi i pokriti krpom, da odstoji 15-ak minuta. Izvaditi je iz pleha i poslužiti. HRISTOS SE RODI.

Нема коментара:

Постави коментар