Странице

четвртак, 26. јануар 2017.

Sarma

Potrebno je:

  • 40 listova kiselog kupusa
  • 2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjskog i junećeg)
  • 300 g sušene mesnate slanine
  • 3 šoljice (od 70 ml) pirinča
  • 3 kašike aleve paprike
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 3 veće šargarepe
  • lorber
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast ili ulje

I još:

  • 2 kg sušenih špic rebara ili sušenog mesa

Priprema

1. Listove kupusa očistiti od zadebljanih delova. Ako je mnogo kiseo ostavit ih nekoliko sati u hladnoj vodi.
2. Slaninicu sitno iseći i stavit, na zagrejanu masnoću, da se prži. Kada malo porumeni dodati sitno isečeni luk i šargarepu. Kada malo luk omekša ubaciti mleveno meso (dva puta samleveno). Posuti sa začinima po želji. Dinstati sve dok ne ispari voda koju je meso pustilo.
3. Na kraju dodati alevu papriku i oprani pirinač. Dobro promešati. Ako treba još dosoliti. Na svaki list stavljati po kašiku fila i motati sarme. U dublju, veću, šerpu na dno, staviti listove kupusa, pa preko njih ređati sarme.
4. Preko poređanih sarmi staviti, na kocke, isečeno suvo meso i lorber. Pokriti listovima kupusa. Naliti vodom, da voda bude 2 cm iznad sarmi. Na tihoj vatri krčkati ih 4 sata. Ja ih ne prelivam zaprškom i ne stavljam u rernu da se zapeku, a jako su ukusne.

Нема коментара:

Постави коментар