Странице

уторак, 24. јануар 2017.

Slavski kolač za Svetog Jovana



Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 200 g kiselog mleka
  • 70 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 žumance
  • 1 jaje

Testo za ukrase:

  • 200 g brašna
  • 100 g gustina
  • 1 kašika soli
  • 150 ml hladne vode

...i još:

  • 2 belanceta
  • 1 žumance
  • mleko

Priprema

1. U, toploj, mešavini mleka i vode, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, kiselo mleko, žumance, jaje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, tako da jedan deo bude najveći, drugi srednje veličine i treći deo da bude najmanji.
3. Uzeti kalup, veličine 26cm, pa stranice premazati margarinom a dno prekriti pek papirom. Najveći deo testa razviti u veličini kalupa i staviti ga na dno kalupa. Srednji deo testa podeliti na dva dela. Od svakog dela, rukom, oblikovati valjak, pa oba valjka uplesti u pletenicu. Pletenicu postaviti sa strane kalupa, u obliku kruga. Od najmanjeg dela formirati krst i staviti ga na sredinu testa. Formirani kolač ostaviti da uskisne.
4. Testo za ukrase: U vanglicu staviti brašno, gustin, so i vodu dodavati postepeno, da se zamesi testo (možda neće trebati cela kolićina vode, zavisi koliko će brašno da upije tečnosti). Zamešeno testo (dobije se struktura kao plastelin) prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu, razviti ga tanko i praviti ukrase, po želji.
5. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka, pa staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi.
6. Na ohlađeni, slavski, kolač lepiti, pomoću umućenih belanaca, pripremljene ukrase. Vratiti u rernu da se ukrasi osuše, na 140 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар