Странице

понедељак, 09. јануар 2017.

Svinjsko meso u pikantnom sosu

Potrebno je:

  • 700 g svinjskog mesa od buta
  • 30 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 50 g margarina
  • suvi biljni začin
  • biber

Sos:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 sveža zelena paprika
  • 1/2 ljute sveže papričice
  • 2 kašike pikantnog senfa
  • 1 kašika koncetrata paradajza
  • 100 ml belog vina
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 žumance
  • voda
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Meso oprati, dobro izbrisati (da se osuši), pa ga iseći na veće kockice.
2. U tiganj staviti ulje i margarin i zagrejati. Isečeno meso posuti sa brašnom, dobro promešati i izručiti na zagrejanu masnoću. Posuti sa začinima.
3. Naglo ga propržiti da samo malo porumeni, pa ga izvaditi u tanjir i držati na šporetu.
4. Sos: Crni i ljubičasti luk iseći na rebarca, beli luk sitno iseckati, a papriku na krugove. Iseckano povrće staviti u masnoću gde se pržilo meso. Posuti začinima, promešati i dinstati da malo, povrće, omekša.
5. Vratiti meso u povrće, dodati senf, koncetrat paradajza, limunov sok i dobro promešati. Naliti vrelu vodu da pokrije meso i nastaviti sa krčkanjem.
6. Krčkati dok ostane pola tečnosti, pa naliti belo vino i 100 ml vrele vode, promešati i nastaviti sa dinstanjem, još 10-ak min
7. Pavlaku za kuvanje umutiti sa žumancetom i sipati u sos sa mesom. Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta, probati da li treba još začina i skloniti sa šporeta. Poslužiti uz bareni pirinač ili uz krompir pire i, po mogućstvu, salatu od kiselog kupusa.

Нема коментара:

Постави коментар