Странице

петак, 24. фебруар 2017.

Harise (sočni kolač sa kokosom)

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 270 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 1/2 l jogurta
  • 140 g palente
  • 80 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivi
  • 1 kesica vanil šećera

Sirup:

  • 360 g šećera
  • 1/2 l vode
  • 1/2 limuna (sok)

Ostalo:

  • 50 g sitno iseckanog lešnika

Priprema

1. Ovaj divni recept sam videla na fb (od Ksenije Veljković, iz grupe Kuvanje je lako... to može svako!!!). U originalnom receptu mere su date u čašama. Ja sam to prenela u merne jedinice jer, meni lično, je tako sigurnije. Ja sam pravila pola mere i sirup sam, morala, malo da promenim, da bi mi kolač bio sočan.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i mutiti da se dobije, penasta, smesa.
3. Zatim dodati jogurt i sjediniti. U posebnoj posudi sjediniti palentu, brašno i prašak za pecivo. Smesu sa brašnom dodati u testo i umutiti, na kraju ubaciti kokosovo brašno i sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
4. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i podmazati ga uljem. Pleh posuti brašnom, i rukom, blago, udarati po plehu, da bi se brašno rasporedilo po celom plehu. Ostatak brašna istresti. U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup: U dublju posudu staviti šećer i vodu, pa staviti na vatru. Sirup kuvati, od momenta ključanja, 10 minuta, na srednjoj temperaturi (poklopljeno). Skloniti sa vatre i dodati sok od, sveže isceđenog, limuna. Ostaviti da se sirup ohladi.
6. Prohlađeni kolač iseći na kocke i preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kolač upije sirup, pa ga posuti sa mlevenim lešnicima. Kolač ostaviti u frižider, da se dobro ohladi, pa ga poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар