Странице

уторак, 14. фебруар 2017.

Jekina proja

Potrebno je:

  • 240 g projanog brašna
  • 120 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 180 g kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 120 ml ulja
  • 150 ml mleka

Priprema

1. Ovo je recept, od moje sestre, Jelice Petrović, iz Aleksandrovca (Župskog). Odavno mi priča kako pravi dobru proju, pa sam, konačno, tražila recept. Verujte, pravila sam proju, po raznim receptima, ali ovaj je nešto posebno. Ne što je od moje sestre, ali, zaista, je veoma, veoma dobar. Uveriće te se i sami, ako je napravite.
2. U vanglicu razbiti jaja, dodati so i šećer, pa žicom za mućenje sjediniti. Ne treba jaja mnogo mutiti, dovoljno da se sjedine belanca sa žumancima.
3. Zatim sipati ulje i mleko, promešati, pa dodati kiselu pavlaku. Umutiti žicom.
4. Sjediniti obe vrste brašna, dodati pecivo, promešati, pa izručiti u smesu sa jajima. Dobro žicom umutiti, da ne ostanu grudvice, od brašna.
5. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm, i podmazati ga uljem. Sipati umućenu smesu i ravnomerno je rasporediti. Ostaviti da odmori 15 minuta.
6. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti proju da se peče. Kada dobije rumenu boju, izvaditi pleh, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se proja prohladi. Prohlađenu proju iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар