Странице

понедељак, 06. фебруар 2017.

Krofne sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 150 g sitnog sira
  • 2 jaja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml tople vode

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, ulje, izmrvljeni sir, so i pripremljeni kvasac. Umesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo izručiti na, pobrašnjenu, radnu površinu i razviti 1cm debljine. Vaditi krugove, većom čašom ili kalupom za krofne, poređati ih na stolnjak, pokriti i ostaviti da odmore, 20 minuta.
4. U odgovarajuću posudu sipati ulje (1/3 flaše) i kada se ugreje pržiti krofne (krofne pržiti na srednjoj temperaturi, da ne bi, naglo, porumenele, a da se unutra ne isprže). Na zagrejano ulje spuštati prvo stranu testa koja je bila na stolnjaku i poklopiti. Posle jednog minuta otklopi, okreni krofne i prži, nepoklopljeno. Znači, samo se poklapa čim se testo stavi, jer tada jako lepo narastu.
5. Pržene krofne vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti tople a ukusne su i hladne.

2 коментара:

  1. Verice draga, do sada sam probala mnogo razlicith krofni (sto onih koje je pravila mama, sto onih oko kojih sam se i sama potrudila) ali sa ovakvim se definitivno nisam susrela. Zanimljivo mi je jako sto su sa sirom. Deluju veoma ukusno! Sjajan recept.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Koristite sitan sremski sir (ili Moja kravica sitan sir), da ne bi, u testu, bilo grudvica sira. Sigurno će Vam se dopasti. Veliki pozdrav!!

    ОдговориИзбриши