Странице

петак, 10. фебруар 2017.

Piletina u kari sosu

Potrebno je :

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, otkošćeno
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
  • 3 veća čena belog luka
  • 300 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 trougla sira za mazanje
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice ljutog, crvenog, bibera
  • 100 ml vode
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema

1. Šampinjone samo prebrisati vlažnom krpom, ili ih, pažljivo, oljuštiti (odnosno skinuti gornju koricu). Nemojte ih prati. U teflonski tiganj sipati ulje i staviti da se, dobro, zagreje, na najačoj temperatiri. Kada ulje bude vrelo ubaciti pečurke (pazite da se ne izgorite), smanjiti, malo, temperaturu i ispržiti pečurke. U toku prženja, nekoliko puta ih promešati, da bi bile ravnomerno ispržene. Ispržene šampinjone, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir, i držati na toplom (na šporetu).
2. Pileće meso iseći na krupnije kocke, crni i beli luk sitno iseckati, a ljubičasti luk iseći na režnjeve. Na ulju, gde su se pržili šampinjoni (ako treba dodati još, malo, ulja) ubaciti pileće meso, i staviti ga da se prži. Meso pržiti na srednjoj temperaturi. Kada meso pobeli dodati iseckan crni luk, beli luk i ljubičasti luk. Promešati i nastaviti sa prženjem. Posuti sa karijem i crvenim biberom, kao i suvim biljnim začinom i crnim, mlevenim, biberom (suvi biljni začin i crni biber dodati po ukusu). Promešati.
3. Posle 2-3 minuta sipati vrelu vodu (100 ml) i pržiti sve dok se luk ne pretvori u kašastu smesu. S vremena na vreme promešati. Zatim dodati sir za mazanje (popularnu "Zdenku") i mešati da se sir rastopi.
4. Kada se sir rastopio sipati pavlaku za kuvanje, promešati i krčkati pet minuta.
5. Zatim ubaciti ispržene šampinjone, dobro promešati, i poslužiti, uz Staropramen pivo. Živeli!

Нема коментара:

Постави коментар