Странице

петак, 24. фебруар 2017.

Štrudla sa makom i orasima

Testo:

  • 1 kg mekog brašna (T-400)
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 3 kašike ulja
  • 150 g rastopljenog margarina (putera)
  • 100 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 limun (izrendana korica)

Fil:

  • 1/2 kg mlevenog maka
  • 100 g suvog grožđa
  • (prethodno potopljenog u rumu)
  • 100 g krupnije samlevenih oraha
  • mleko
  • šećer u prahu

...i još:

  • džem od šljiva

Priprema

1. U toploj mešavini vode i mleka, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i sve navedene sastojke. Dodati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo mesiti dok ne postane elastično. Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
2. Fil: U dublju šerpicu stavimo mak, pa dodati vrelo mleko (nije potrebno da se mak kuva). Mleka dodati toliko da može mak da se razmaže, po testu. Zatim dodati šećer u prahu (količina po ukusu), oceđeno suvo grožđe i iseckane orahe. Sve dobro sjediniti.
3. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri dela. Uzeti jedan deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Razvijenu koru tanko premazati džemom od šljiva, pa naneti 1/3 fila. Fil ravnomerno rasporediti po kori. Uviti rolat i krajeve rolata uvući unutar testa.
4. Štrudlu staviti u pleh, preko pek papira. Na isti način zamotati i ostale dve štrudle. Poređane štrudle, u plehu, pokriti krpom i ostaviti, malo, da narastu. Dok čekamo testo da naraste uključiti šporet da se zagreje, na 190 stepeni.
5. Naraslu štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa je staviti da se peče. Kada štrudla dobije lepu rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti da se ispeče do kraja a temperaturu šporeta smanjiti na 160 stepeni. Otprilike, treba sat vremena da se ispeče štrudla, što opet zavisi od šporeta. Zato, da biste bili sigurni da je štrudla pečena probajte čačkalicom. Ubodite čačkalicom u testo i ako čačkalica izađe suva testo je pečeno. Ove savete sa čačkalicom dajem zbog mladih domaćica, jer ove starije to, odavno, znaju.
6. Ispečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi. Prohlađenu štrudlu isečite i uživajte u ukusu maka, suvog grožđa, oraha,... Pošto sam ja veliki ljubitelj študli sa makom, nisam mogla da čekam da se ohladi. Deca su mi se smejala, pošto sam odsekla veće parče i onako vrelo ga "duvala" i grickala.

Нема коментара:

Постави коментар