Странице

субота, 18. март 2017.

Baklavice sa plazmom, čokoladom, lešnicima i orasima

Potrebno je:

  • 800 g tankih kora za baklavu

Za fil:

  • 200 g mlevenih lešnika
  • 100 g sitno iseckanih oraha
  • 150 g mlevene plazme
  • 150 g čokolade

Za prelivanje korica:

  • 250 g rastopljenog maslaca

Sirup:

  • 1 kg šećera
  • 800 ml vode
  • 1/2 limuna - sok

Priprema

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlevene lešnike, sitno seckani orah, mlevenu plazmu i krupno mlevenu čokoladu. Uzeti jednu koru za baklavu i raširiti je na radnoj površini. Na užoj strani kore, po dužini, staviti dve (pune) kašike fila.
2. Čvrsto zamotati koru u rolnicu i staviti je u pleh, za pečenje (ne podmazivati pleh). Tako uraditi i sa ostalim korama i filom. Poređane korice iseći na parčiće (dužina parčića je po želji). Isečene kore preliti rastopljenim, vrelim, maslacem i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
3. Sirup: U dubljoj posudi staviti šećer, naliti vodom i staviti da se kuva. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se ohladi. Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i preliti hladnim sirupom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa baklavu ostaviti, preko noći, u frižider. Narednog dana je poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар