Странице

четвртак, 16. март 2017.

Beskvasni hleb

Potrebno je:

  • 250 g heljdinog brašna
  • 150 g speltinog brašna
  • 150 g ječmenog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika semenki od bundeve
  • 1 kašika semenki suncokreta
  • 2 kašike ječmenih pahuljica
  • 1,5 kašičica himalajske soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 400 ml gazirane vode

Priprema

1. U dublju vanglicu staviti heljdino, speltino i ječmeno brašno. Dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, himalajsku so i dobro promešati.
2. Zatim dodati semenke bundeve, suncokreta, susam, ječmene pahuljice i maslinovo ulje. Zamesiti sa gaziranom vodom. Ako treba dodati još malo vode, zavisi koliko će brašno upiti tečnosti. Testo treba da bude čvrsto i dosta lepljivo.
3. Kalup, vel. 30x12x8cm, obložiti pek papirom. Papir premazati uljem. U kalup staviti testo i rukom ga, ravnomerno, rasporediti. Testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se odmori, dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni.
4. U zagrejanu rernu staviti hleb da se peče (prethodno ga premazati vrelom vodom). Dužina pečenja hleba zavisi od šporeta (ja sam hleb pekla 40 minuta).
5. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne, pemazati ga vrelom vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
6. Ohlađen hleb iseći i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар