Странице

среда, 29. март 2017.

Heljdine kore i spanać

Potrebno je:

  • 500 g heljdinih kora
  • 250 g sitnog sira
  • 250 g domaćeg, kravljeg, sira
  • 500 g spanaća
  • 4 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli

Za premazivanje kora:

  • ulje
  • kisela voda

Priprema

1. Prvo ćemo prirediti spanać. Spanać očistiti i sitno iseckati. Posoliti sa jednom kašičicom soli i ostaviti 10 -ak minuta, da spanać otpusti vodu. Posle proteka datog vremena spanać, dobro, iscediti. U dublju posudu staviti sitan sir. Domaći sir viljuškom izdrobiti, pa ga dodati u posudu i pomešati sa sitnim sirom. Dodati jaja, kiselu pavlaku, so, pecivo i, viljuškom, sve sjediniti. Na kraju ubaciti, isceđeni, spanać i dobro sjediniti.
2. Uzeti dublji pleh (vel. 38x23cm ) i dobro ga podmazati uljem. Staviti dve kore i svaku koru premazati mešavinom ulja i kisele vode (2/3 ulja + 1/3 kisele vode). Preko druge kore rasporediti deo fila. Nastaviti sa ređanjem kora i fila, s tim da zadnje dve kore samo premažete mešavinom ulja i kisele vode.
3. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada korica počne da rumeni smanjiti temperaturu na 170 stepeni i ispeći pitu do kraja. Ispečenu pitu izvaditi iz rerne i ne pokrivati je, da bi korica ostala hrskava.
4. Ostaviti pitu 15-ak minuta da se prohladi, pa je iseći na veće parčiće i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар