Странице

среда, 15. март 2017.

Sočan, voćni, i veoma brzi, kolač

Testo:

  • 250 g brašna
  • 180 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
  • 300 g očišćenih višanja

Sirup za prelivanje kolača:

  • 125 gmaslaca
  • 100 g mlečne čokolade
  • 300 ml soka od višanja
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike kakaoa

Priprema

1. U vanglicu razbiti jaje, pa ga penasto umutiti sa šećerom i rum šećerom (u nedostatku rum šećera dodati dve kašike ruma). Dodati mešavinu ulja i jogurta, i sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom i kakaom, pa ga dodati u tečnu smesu.
2. Višnje posuti sa jednom kašikom brašna i promešati, da svaka višnja bude obavijena brašnom (tako višnje neće spasti na dno testa), pa ih dodati u testo, Promešati kašikom.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Sipati umućenu smesu, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh, u kome se pekao. Iseći ga na kocke.
5. Sirup : Za sirup staviti sve sastojke (čokoladu i maslac iseckati) u manju posudu i staviti na vatru, da se smesa rastopi. Mešati žicom za mućenje. Kada se dobije kremasta, vrela smesa preliti preko kolača. Ostaviti da se prohladi, pa ostaviti u frižider, da se kolač potpuno ohladi. Poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар