Странице

недеља, 12. март 2017.

Sofijin kuglof

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 5 kašika gazirane vode
  • 20 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g čokolade za kuvanje

I još:

  • 1 tabla euro bloka
  • 2 kašike džema od kajsija

Priprema

1. Ovo je recept jedne male devojčice, Sofije (koja ima 10 godina), koja mnooogo voli ujaka Miloša, pa je naročito zbog njega napravila ovaj desert (uz malu bakinu pomoć). Inače, ona je ćerka moje sestričine i ja sam obećala da ću njen recept da objavim. Sofija, hvala na trudu i ljubi te baba i ujaci - Bojan, a naročito Miloš.
2. U dublju vanglicu razbiti jaja, pa ih penaso umutiti, uz postepeno dodavanje šećera i vanil šećera. U umućenu smesu ubaciti mleko, ulje i gaziranu vodu, pa sjediniti. Dodati mešavinu brašna i peciva, pa dobro umutiti.
3. Na kraju ubaciti suvo grožđe i iseckanu čokoladu. Dobro, kašikom, promešati.
4. Uzeti kalup za kuglof, vel. 24 cm, dobro ga premazati uljem, pa izručiti umućenu smesu. Po površini, ponegde staviti džem od kajsija. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Pečeni kuglof izvaditi, prevrnuti na tacnu za posluženje, i preko njega (vrelog) narendati tablu euro bloka. Ostaviti da se ohladi, iseći i poslužiti.

2 коментара:

  1. Bravo Sofija,divan kolac i da znas da cu ga praviti isto kao ti! Cmokic

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Marina. Izvini, uvek kasnim sa odgovorima, na komentare. Puno pozdrava!!!

    ОдговориИзбриши