Странице

четвртак, 09. март 2017.

Štrudla sa makom, lešnicima, ...

Testo:

  • 600 g brašna
  • 180 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 150 g rastopljenog maslaca (margarina)
  • 1 kockica kvasca
  • 5 žumanaca
  • 1,5 kašika ruma
  • so

Fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika rastopljenog maslaca
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 50 ml amareto likera
  • 1 limun (izrendana kora)
  • 4 belanaca
  • 50 ml mleka

Za premazivanje štrudle:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema

1. Testo: U mleko staviti jednu kašiku šećera i zagrejati ga. U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati četiri kašike šećera, žumanca, rum, prstohvat soli, rastopljeni, i malo prohlađen, maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da udvostruči, svoju, zapreminu.
2. Fil: U dublju posudu staviti mak, dodati šećer u prahu, med, kašiku rastopljenog maslaca, mleko, amareto liker, izrendanu koricu limuna, mlevene lešnike i suvo grožđe, koje je odstojalo, potopljeno, u malo ruma (suvo grožđe dodati, zajedno, sa rumom, u kome je bilo potopljeno. Ja sam suvo grožđe prelila sa tri kašike ruma). Belanca umutiti žicom, za mućenje, ali da ostanu penasta. Umućena belanca dodati u fil sa makom, i dobro, sve, sjediniti.
3. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Uzeti prvi deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Testo premazati jednom trećinom fila (da vas ne brine što je fil, dosta, lepljiv, takav i treba da bude) i uviti ga u rolat. Krajeve uvući unutar rolata, da ne bi fil iscureo, prilikom pečenja.
4. Isti postupak ponoviti sa ostatkom testa i fila. Rolate poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Narasle rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla dobije rumenu boju, prekriti je alu folijom i nastaviti pečenje . Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće, debljine 2cm i poslužiti. Ko želi može štrudlu posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар