Странице

субота, 11. март 2017.

Trobojni hleb

Potrebno je:

  • 450 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 60 g suvog grožđa
  • 300 ml vode
  • 60 g očišćenog spanaća
  • 80 g očišćene cvekle

Priprema

1. Očišćenu cveklu iseći na kocke i staviti je u nutribullet. Dodati 100 ml vode i izblendati. Očišćeni spanać staviti u nutribullet, dodati 100 ml vode i izblendati (spanać i cvekla mogu i da se prokuvaju u, datoj količini vode, da se stave u blender i umute).
2. Brašno podeliti u tri posude, po 150 g. U svaku posudu dodati po jednu kašičicu suvog kvasca, prstohvat šećera, po pola kašičice soli i po jednu kašiku maslinovog ulja.
3. Uzeti prvu posudu sa brašnom i dodati 100 ml tople vode. Zamesiti, belo, testo. Zatim, uzeti drugu posudu sa brašnom i dodati smesu sa spanaćem. Zamesiti, zeleno, testo. Na kraju uzeti treću posudu sa brašnom, dodati suvo grožđe i smesu sa cveklom. Zamesiti, ljubičasto, testo.
4. Ostaviti sva umešena testa da uskisnu. Zatim uzeti ljubičasto testo i razviti ga u pravougaonik
5. Razvijeno testo uviti u rolat. Na isti način razviti i belo testo. Na belo testo staviti ljubičasti rolat, pa sve zajedno uviti u rolat.
6. Na kraju razviti zeleno testo. Na njega staviti pripremljeni rolat (od ljubičastog i belog brašna) i, sve zajedno, uviti u rolat.
7. Uzeti kalup za hleb (vel. 30 x 12 x 8 cm) i dno prekriti pek papirom, a stranice dobro premazati uljem. Staviti rolat, od testa, i rukom ga pritisnuti, da se formira ravna površina.
8. Ostaviti hleb da naraste. Narasli hleb premazati, četkicom, sa vrelom vodom, pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne, pa ga premazati vodom, da bi korica omekšala. Izvaditi hleb iz kalupa i umotati ga u kuhinjsku krpu. Ostaviti hleb da se prohladi, pa ga poslužiti.
Savet :
Ovaj hleb, obavezno, da isprobate. Prvo, što je ukus fantastičan, a drugo, deluje veoma dekorativno.

Нема коментара:

Постави коментар