Странице

петак, 21. април 2017.

Čokoladna alva

Potrebno je:

  • 130 g maslaca
  • 1 čaša (od 180 g) griza
  • 3 čaše vode
  • 1,5 čaša šećera
  • 100 g Menaž čokolade
  • 50 g iseckanih oraha

I još:

  • kokos

Priprema

1. U manju šerpicu sipati vodu, dodati šećer i staviti da se skuva sirup. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta i skloniti sa vatre.
2. U drugu šerpicu staviti maslac da se rastopi. U rastopljeni maslac dodati griz i pržiti, na tihoj temperaturi, dok griz ne dobije zlatno - rumenu boju.
3. U upženi griz sipati šećerni sirup, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gusta, lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta i dodati iseckane orahe. Dobro promešati.
4. Uzeti četvrtastu posudu, vel. 34x34 cm, posuti, obilno, po dnu kokosom (ili prekriti pek papirom, da se ne zalepi za dno) i izručiti pripremljenu alvu. Ravnomerno je rasporediti. Po površini posuti kokosom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, pa je staviti u frižider, najmanje 4-5 sati. Zatim alvu iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар