Странице

понедељак, 24. април 2017.

Čokoladno voćna fantazija

Korica:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g Menaž čokolade
  • 50 g putera

Fil sa čokoladom:

  • 300 g Menaž čokolade
  • 400 ml slatke pavlake

Fil sa sirom:

  • 1/2 kg maskarpone sira
  • 300 g rikota sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kesica želatina

Glazura:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Voće:

  • 300 g sitnijih jagoda

Priprema :

1. Fil sa čokoladom: U manjoj šerpici sipati slatku pavlaku i staviti je da se zagreje (ne sme da provri), na srednjoj temperaturi. U drugoj šerpici izlomiti Menaž čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom.
2. Drvenom kašikom izmešati da se sastojci sjedine, pa fil ostaviti u frižider, da prenoći.
3. Narednog dana izvaditi fil iz frižidera i mikserom ga umutiti u penasti krem.
4. Korica: Uzeti kalup sa obručem, vel. 26cm. Dno kalupa obložiti providnom folijom, staviti obruč kalupa, pa foliju izvući preko obruča - tako će se torta bez problema odvojiti od obruča kalupa, kada se vadi. Mleveni keks staviti u dublju posudu. Preliti ga sa, otopljenom, mešavinom Menaž čokolade i putera (ako treba dodati malo mleka, zavisi koliko će keks da upije tečnosti), pa rukom sjediniti sastojke. Formirati koricu u kalupu i dobro je rukom utapkati. Staviti je u zamrzivač, na deset minuta.
5. Fil sa sirom: Maskarpone, rikotu, šećer u prahu i vanil šećer staviti u dublju posudu i kašikom (nikako mikserom) dobro sjediniti. Dodati želatin, pripremljen prema uputstvu sa kesice. Još jedanput dobro promešati, da se želatin sjedini sa ostalim sastojcima.
6. Izvaditi koru iz zamrzivača i stavljati, naizmenično, crni i beli fil, po dve pune kašike. Između poređati jagode i malo ih pritisnuti da upadnu u krem.
7. Kašikom poravnati površinu torte, pa je staviti u frižider, dok se sprema glazura.
8. Glazura: Slatku pavlaku staviti da se ugreje, pa preliti izlomljenu Menaž čokoladu. Energično kašikom mešati da se sastojci sjedine i da se čokolada u potpunosti otopi. Izvaditi tortu iz frižidera i preliti je glazurom.
9. Vratiti ponovo u frižider, najmanje 5-6 sati (poželjno bi bilo ostaviti je celog dana ili preko noći). Posle proteka datog vremena izvaditi tortu, skinuti obruč, skloniti foliju i staviti je na plato.
10. I šta sledi - uživanje u, jednom zaista fantastičnom, čokoladno - voćnom ukusu torte.

Нема коментара:

Постави коментар