Странице

среда, 19. април 2017.

Krem torta sa jagodama

Korice:

  • 12 belanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike soka od limuna

Vanil krem:

  • 12 žumanaca
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 125 g putera

Fil sa jagodama:

  • 500 g jagoda
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 2 pudinga od jagoda

Fil sa čokoladom:

  • 60 g putera
  • 1 jaje
  • 100 g Menaž čokolade

Za premazivanje cele torte:

  • 200 g šlag pene
  • 250 ml kisele vode

Priprema :

1. Korice: 6 belanaca staviti u dublju činiju i, uz postepeno dodavanje 200 g šećera, umutiti čvrsti šam. Pri kraju mućenja dodati jednu kašiku soka od limuna. Pleh, vel. 35x24cm, obložiti pek papirom i sipati umućena belanca. Poravnati ih i staviti da se korica suši, u prethodno zagrejanoj rerni, na 100 stepeni, tačno dva sata (10-ak minuta zagrejati rernu na 130 stepeni, pa smanjiti na 100 stepeni i staviti koricu). Na isti način umutiti i osušiti i drugu koricu.
2. Fil sa čokoladom: Čokoladu i puter iseckati, pomešati i staviti u manju šerpicu, pa na vodenoj pari otopiti. Viljuškom dobro umutiti jaje, pa kada su se čokolada i puter sjedinili, dodavati, po malo, umućeno jaje, uz neprestano mešanje. Čim su se svi sastojci sjedinili, skloniti sa vatre i preliti preko korice, koja je stavljena na plato za tortu. Ostaviti da se potpuno stegne (ja sam koricu stavila u zamrzivač, da ne bih čekala).
3. Vanil krem: Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Od mleka odvojiti 200 ml, razmutiti puding, pa ga dodati u umućena žumanca. Sjediniti. Ostatak mleka staviti da provri. Provrelo mleko sipati u smesu sa žumancima, pa vratiti na šporet i skuvati krem. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni puter i sjediniti da krem postane penast. Od krema odvojiti 7 kašika, a ostatak sipati preko stegnute čokolade. Poravnati.
4. Fil sa jagodama: Od 1/2 l vode odvojiti malo, da se razmuti puding. U ostatak vode staviti šećer i iseckane jagode. Staviti na vatru i od momenta ključanja kuvati osam minuta. Na kraju ubaciti, razmućeni, puding i skuvati fil. Fil prohladiti, pa sipati preko vanil fila. Ostaviti da se ohladi, pa staviti drugu koricu.
5. Drugu koricu premazati sa odvojenim filom od vanile, pa celu tortu premazati umućenom šlag penom sa kiselom vodom. Ostaviti tortu preko noći u frižider, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар