Странице

четвртак, 27. април 2017.

Kremasta voćna torta

Za koru:

  • 300 g mlevenog, plazma, keksa
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 100 g čokoladnog kornfleksa
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • sok od ananasa

Za fil:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 250 g šećera u prahu
  • 150 g iseckanih oraha
  • 100 g brusnica
  • 100 g rastopljene čokolade
  • 400 g ananasa u kockicama
  • 300 g očišćenih višanja
  • 1 mango (od 200 g)
  • 2 veće breskve
  • 2 kesice želatina
  • 1 kesica preliva za torte
  • 450 g krem sira (Ella sir sa 0% mm)

I još:

  • 300 g plazme u komadima
  • mleko
  • 1 kašičica ruma

Priprema :

1. Prvo pripremiti ananas i višnje, za fil. Ananas staviti u cetku da se iscedi sok. Višnjama očistiti koštice, pa i njih staviti u cetku. Ako su krupne, preseći ih na pola (moje su bile marele, pa sam morala da ih presečem na pola).
2. Korica: U dublju vanglicu staviti mlevenu plazmu, šećer u prahu, mleveni čokoladni kornfleks, rastopljeni maslac i sokom od isceđenog ananasa zamesiti smesu. Smesa mora da bude mekana da može da se formira kora. Uzeti kalup sa obručem, vel 28 cm i rukom utapkati koru.
3. Plazmu, u komadima, provlačiti kroz toplo mleko, u koje je dodat rum. Keks ređati preko formirane korice, u krug, uz ivicu kalupa.
4. Fil: Slatku pavlaku umutiti sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Ubaciti krem sir i sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, pa ga dodati u umućenu pavlaku. Dobro sjediniti. Umućenu smesu podeliti na tri dela.
5. U jednu trećinu fila dodati sitno iseckane orahe (prethodno ih malo ispeći), brusnice i rastopljenu čokoladu. Sjediniti kašikom. U drugu trećinu fila dodati višnje i 50 ml soka, od isceđenih višanja, pa dobro, kašikom, sjediniti. I na kraju, u ostatak fila, dodati 200 g iseckanog ananasa, jednu iseckanu (prethodno očišćenu) breskvu (može i iz kompota, samo dobro isceđena) i 1/3 iseckanog (oljuštenog) manga. Sjediniti kašikom.
6. Preko korice u kalupu staviti fil sa orasima, pa ravnomerno rasporediti. Zatim staviti fil sa višnjama i, na kraju, staviti fil sa ananasom i ostalim voćem. Poravnati površinu.
7. Od ostatka voća ukrasiti površinu torte, po ukusu. Preliv za tortu napraviti prema uputstvu sa kesice i četkicom premazati svo poređano voće. Ostaviti tortu preko noći u frižider. Narednog dana izvaditi kalup sa tortom iz frižidera, skloniti obruč, prebaciti tortu na plato za posluženje i uživajte u njenom ukusu.
Savet:
Pošto moja deca ne vole debeli želatinasti sloj koji se formira prilikom prelivanja voća, na torti, ja sam to uradila na sledeći način - preliv za tortu pripremiti po uputstvu, pa ga odmah prebaciti u posudu sa provrelom vodom. Ne čekati da se prohladi. Odmah, ne vadeći posudu sa prelivom iz posude sa vrelom vodom, četkicom premazivati poređano voće, na torti. Može se premazivati iz dva, tri puta (višak preliva prospem). Voće će dobiti lep sjaj, sačuvaće svežinu a neće imati debeli sloj želatina preko njega.

Нема коментара:

Постави коментар