Странице

понедељак, 24. април 2017.

Lepinje

Potrebno je:

  • 550 g brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 1 jaje

Za premazivanje lepinja:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
3. Nadošlo testo premesiti, pa ostaviti da još jedanput naraste. Zatim testo prebaciti na radnu površinu i podeliti na deset jufkica. Od svake jufkice formirati lepinju i ređati u pleh, preko pek papira. Sačekati da lepinje narastu, pa ih premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 C.
4. Kada dobiju lepu, zlatno rumenu boju izvaditi pleh i prekriti ga krpom. Kada se lepinje malo prohlade mogu da se posluže. Mada ih ja najviše volim vruće, sa kajmakom ili sirom.

Нема коментара:

Постави коментар