Странице

петак, 07. април 2017.

Pita sa zeljem

Testo:

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 70 ml ulja

Fil:

  • 5 jajeta
  • 1/2 kg sitnog sira
  • 200 g očišćenog zelja (ili 3 vezice zelja)
  • 180 ml jogurta
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

...još:

  • ulje za premazivanje kora

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično, da se ne lepi za ruke. Umešeno testo, odmah, podeliti na deset delova. Od svakog dela napraviti jufku. Napravljene jufke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori, dok se sprema fil.
2. Fil: Zelje oprati, očistiti od zadebljanog dela i sitno ga iseckati. Očišćeno zelje posuti jednom kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu.
3. U dublju posudu staviti sir, dodati jaja i, viljuškom, dobro sjediniti. Ubaciti jogurt i so, pa promešati. Zelje, rukom, dobro iscediti i dodati ga u fil. Sjediniti viljuškom.
4. Na pobrašnjenu, radnu, podlogu staviti jednu jufkicu i oklagijom je razviti, što tanje. Koru poprskati uljem (dve kašičice ulja na jednu koru) i naneti deo fila, po celoj kori. Sa strane (koja je do vas) smotati koru u rolnicu, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane, tako da se dobiju, od jedne kore, dva, spojena, rolatića. Dobijenu koru saviti u oblik puža i staviti na sredunu tepsije (vel. 30cm), koja je dobro podmazana uljem.
5. Ostale kore razvijati na isti način, puniti filom i ređati ih u krug, oko postavljene kore. Kada se napuni jedna tepsija (pošto se od ove količine dobijaju dve tepsije pite) kore dobro premazati uljem i staviti da se pita peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
6. Kada pita porumeni, izvaditi je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар