Странице

петак, 07. април 2017.

Posna sarma (na vodi)

Potrebno je:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa

Fil:

  • 1 veći struk praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 srednje šargarepe
  • 100 ml crvene soje u ljuspicama
  • 3 veća čena belog luka
  • 3 srednja krompira
  • 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašičice sušene mirođije
  • 1 vezica iseckanog peršuna
  • suvi biljni začin
  • biber
  • lovorov list
  • voda

Priprema

1. Soju staviti u odgovarajuću posudu i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti, oko, pola sata, da soja nabubri, pa je dobro, rukom, iscediti.
2. Praziluk, crni luk, beli luk i šargarepu staviti u secko i sitno iseckati. Iseckano povrće staviti u dublju posudu. Dodati krompir, iseckan na kockice, isceđenu soju, iseckani peršun, mirođiju i pirinač (prethodno dobro ispran). Sipati pasirani paradajz, promešati, pa posuti sa suvim začinom i biberom, po ukusu.
3. Odvojiti listove kupusa i skloniti zadebljani deo. Nekoliko, većih, listova ostaviti da se prekrije dno posude, u kome će se sarma peći, kao i da se prekrije, poređana, sarma. Ako su listovi dosta kiseli potopiti ih u vodu i ostaviti pola sata. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila (količina fila zavisi od veličine lista). Preklopiti, obe, strane lista preko fila i umotati u sarmicu.
4. Formirane sarmice poređati u posudu, kojoj je dno prekriveno listovima kupusa (da sarma ne zagori). Između sarmica staviti 3-4 listića lorbera. Preko sarmica staviti jedan veći tanjir (da se sarmice ne podignu, prilikom kuvanja). Sipati  vrelu vodu, da voda bude 1cm iznad sarmica.
5. Posudu dobro prekriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada voda, u posudi, provri smanjiti temperaturu na 160 stepeni i, sarmicu, krčkati, 1,5 sat.
6. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo (da se ne opečete) skloniti alu foliju i tanjir, pa vratiti sarmicu da se zapeče.

Нема коментара:

Постави коментар